Възстановяването на световната икономика продължава, но все още остава крехко и неустойчиво. Това се казва в съобщение на МВФ, съобщава ИТАР-ТАСС.

Основно вниманието е насочено към въпросите, свързани с уязвимостта на финансовия сектор, осигуряването на сигурност в частния бизнес и създаването на работни места.

Отчетена е необходимостта от балансиран подход към глобалния ръст, като са определени отговорностите на страните с различни нива на доходите.

По този повод президентът на Световната банка Робърт Зелик заяви, че възстановяването на световната икономика върви по-бързо, отколкото се предвиждаше, а темповете за преодоляването на последствията от кризата във всяка страна се определят, преди всичко от вътрешните фактори.

Според доклада на МВФ възстановяването ще върви с различни темпове в различните страни, като страните с развита икономика ще се възстановяват по-бавно, докато разрастващите се пазари и развиващите се страни - по-бързо, подчерта Зелик.

Сред развиващите се страни председателят на световната банка подчерта успехите на Индия и Китай, които успяха да върнат промишленото производство до ниво, съпоставимо с времето преди кризата.

По думите на Зелик големи възможности има в Източна Европа и Централна Азия.