САЩ трябва да се въздържа от това да превръща "икономически и търговски въпроси в политически или въпроси за сигурността", казва китайският премиер Ли Цян, цитиран от "Ройтерс".

Тази критика той отправи към твърденията на Джанет Йелън, министър на финансите на САЩ, която е на второто си посещение в Китай за девет месеца, за да облекчи допълнително обтегнатите връзки между двете големи икономики.

Министърката твърди, че китайската държавна подкрепа е довела до производствен капацитет, който далеч надхвърля вътрешното търсене, а износът ще застраши работните места в САЩ и други страни.

При посещението си Китайската централна банка в Пекин Йелън настоя китайските лидери да овладеят свръхпроизводствения капацитет и да стимулират вътрешното търсене. Също тя изрази загриженост относно бързо растящия китайски износ на електрически превозни средства, батерии, слънчеви панели и други екологични енергийни стоки.

Джанет Йелън също се е срещнала и с финансовия министър Лан Фоан в неделя. Двамата са обсъдили макроикономическата перспектива и финансовото развитие на двете държави.

Китайският министър на търговията Уанг Вентао също е критикувал твърденията на САЩ и Европа за излишния капацитет на Китай за електромобили, като заявил, че те са неоснователни.

Джанет Йелън: САЩ ще защити индустрията си за електромобили от Китай

Джанет Йелън: САЩ ще защити индустрията си за електромобили от Китай

Байдън гледа сериозно на поддържането на американските вериги за доставки на електрически превозни средства