Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън в сряда няма да изключи допълнителни стъпки за защита на американските индустрии за чиста енергия от излишните инвестиции и производствен капацитет на Китай, но отказа да каже дали ще повдигне възможността за нови тарифи в разговори с китайски официални лица, предава "Ройтерс".

Йелън каза пред репортери, че администрацията на Байдън гледа сериозно на поддържането на американските вериги за доставки на електрически превозни средства, батерии за тях, слънчеви панели и други ключови продукти.

"Предоставяме данъчни субсидии на някои от тези сектори и не бих искала да изключвам други възможни начини, по които бихме ги защитили", каза тя, попитана дали ще повдигне заплаха от нови търговски бариери в преговорите с нейните китайски колеги, без да уточнява дали тези стъпки включват мита.

"Но мисля, че не само Съединените щати, но и доста страни, включително Мексико, Европа и Япония, изпитват огромен натиск от масивните инвестиции в тези индустрии в Китай", добави Йелън.

Министърът на финансите възнамерява да изрази загрижеността на САЩ относно големия и нарастващ излишен производствен капацитет на Китай, особено за нови енергийни стоки, по време на почти едноседмичното си пътуване до южната фабрика и център за износ на Китай Гуанджоу и столицата Пекин.

"Опитваме се да подхранваме индустрия за слънчеви клетки, електрически батерии и електрически превозни средства. И това всъщност са всички области, в които масивните инвестиции в Китай създават свръхкапацитет", каза Йелън.

Тя ще се срещне с главния си колега, вицепремиера Хе Лифенг, губернатора на провинция Гуангдонг Ван Вейджон и ръководители на американски компании в Китай, съобщи Министерството на финансите..

Пътуването е второто лично посещение на Йелън в Китай като министър на финансите. Тя посети Пекин през юли 2023 г., за да възстанови икономическите връзки след години на мразовити отношения - подхранвани отчасти от митата на САЩ върху китайски стоки, наложени от тогавашния президент Доналд Тръмп и поддържани от президента Джо Байдън, заедно с нарастващите ограничения на националната сигурност върху американския износ на полупроводници и други високотехнологични стоки за Китай.

Пътуването й идва ден след като Байдън и китайският президент Си Дзинпин проведоха първите си преки разговори от ноември, в които напрежението в Тайван и ограниченията на технологиите за национална сигурност на САЩ срещу Китай заеха централно място.

За последно Йелън се срещна с вицепремиера Хе през ноември, преди срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Сан Франциско, където Байдън също се срещна със Си.

Европейският съюз проучва как китайската индустрия за електромобили се възползва от несправедливи субсидии, което може да доведе до мита за защита на европейските производители на автомобили. Министерството на търговията на САЩ започна разследване дали китайските превозни средства представляват заплаха за националната сигурност поради данните, които предават, а американските законодатели призоваха Байдън да повиши митата върху китайските електромобили.

Си Дзинпин: Създаването на технологични бариери ще доведе до конфронтация

Си Дзинпин: Създаването на технологични бариери ще доведе до конфронтация

Така китайският президент коментира нидерландските политики относно износа на чипове за Китай