Президентът на САЩ Джо Байдън и китайският президент Си Дзинпин проведоха във вторник първите си директни разговори от срещата си през ноември, съобщава "Ройтерс". Разговорът е продължил един час и 45 минути.

Байдън иска да предотврати нарастването на напрежението преди встъпването в длъжност на президента на Тайван през май.

Той подчертава "важността на поддържането на мира и стабилността в Тайванския пролив и върховенството на закона и свободата на корабоплаването в Южнокитайско море", се казва в изявление на Белия дом.

Връзките между Китай и САЩ започват да се стабилизират, но Дзинпин предупреди, че те могат да се "плъзнат към конфликт или конфронтация".

Бившият президент на Тайван замина за среща със Си Дзинпин

Бившият президент на Тайван замина за среща със Си Дзинпин

Срещата между двамата ще се проведе във време, когато има напрежение в Тайванския проток.

Си предупреди Байдън, че САЩ "не намаляват, а създават рискове", като потискат търговията и технологичното развитие на Китай и добавят нови субекти към списъка със санкции.

Администрацията на Байдън наложи забрани върху продажбата на определени технологии на китайски компании, позовавайки се на рискове за националната сигурност. Китай обвини Вашингтон в "въоръжаване" на икономически и търговски проблеми.

По време на разговора във вторник Байдън каза, че САЩ "ще продължат да предприемат необходимите действия, за да предотвратят използването на модерни американски технологии за подкопаване на нашата национална сигурност, без ненужно ограничаване на търговията и инвестициите", каза Белият дом. 

Байдън и Си се съгласиха през ноември да отворят отново военните комуникации и да си сътрудничат за ограничаване на производството на фентанил. Двамата не са разговаряли по телефона от юли 2022 г. След срещата през ноември Байдън каза пред репортери, че не е променил мнението си, че Си е диктатор, коментар, който раздразни Китай.

Китай разглежда Тайван, самоуправляващ се остров с демократични избори, като част от своята територия и наскоро изхвърли езика за "мирно обединение" от своя бюджет. Тайван категорично се противопоставя на претенциите на Китай за суверенитет и казва, че само хората на острова могат да решават бъдещето си.

Тайван проведе военни учения

Тайван проведе военни учения

Използвани са ракети земя-въздух, в ученията са участвали сухопътни и военноморски сили

Настоящият вицепрезидент на Тайван Лай Чинг-те, когото Пекин смята за сепаратист, спечели президентския пост през януари и Пекин увеличи натиска върху Тайван преди встъпването в длъжност през май.

Си призова Вашингтон да превърне "ангажимента на Байдън да не подкрепя "независимостта на Тайван"" в конкретни действия, съобщи Синхуа.

Байдън и Си обсъдиха също опасенията относно подкрепата на Китай за войната на Русия срещу Украйна, нейните икономически търговски практики, нарушенията на човешките права в Синцзян и денуклеаризацията на Корейския полуостров, каза Белият дом.

Президентът на САЩ също така предупреди Пекин за ескалиращите конфронтации в Южнокитайско море, за което Китай претендира почти изцяло, което противоречи на международното право.

Тайван засече 33 китайски изтребителя

Тайван засече 33 китайски изтребителя

Напрежение в региона

Високопоставен служител на администрацията каза по-рано, че Байдън ще изрази загриженост относно "дестабилизиращите действия на КНР в Южнокитайско море, включително опасните скорошни действия на бреговата охрана на КНР срещу рутинните филипински морски операции".