Тайван тества във вторник рано сутринта противовъздушната си отбрана, съобщава "Ройтерс".

Използвани са ракети земя-въздух, в ученията са участвали сухопътни и военноморски сили.

Действията са в отговор на честите военни провокации на Китай наблизо.

Тайван, който Китай претендира за своя собствена територия, се оплака през последните четири години от повтарящи се случаи на самолети и кораби на китайските военновъздушни сили, опериращи близо до и около острова.

Командването на военновъздушните сили на Тайван заяви в кратко изявление, че между 5 часа сутринта и 7 часа сутринта местно време е извършило "упражнения по общ боен план за противовъздушна отбрана".

Ученията имаха за цел "да инспектират и проверят съвместното бойно командване и управление на противовъздушната отбрана на трите клона", се казва в съобщението, като резултатът е "добър".

Тайван засече 33 китайски изтребителя

Тайван засече 33 китайски изтребителя

Напрежение в региона

"Докато китайски самолети и кораби често навлизат в околното морско и въздушно пространство на Тайван, военновъздушните сили ще продължат да увеличават интензивността на обучението си, за да се справят с потенциални заплахи", казаха военновъздушните сили.

Правителството на Тайван отхвърля териториалните претенции на Китай, заявявайки, че само хората на острова могат да решат бъдещето си.

Миналата седмица, министерството на отбраната на Тайван заяви, че е открило 32 военни самолета на Народноосвободителната армия и пет кораба на Военноморските сили в близост до острова.

Китай е построил "огромни" военни бази на три острова, заобикалящи основното владение на Тайван в Южнокитайско море. За това алармира тайванският външен министър Джоузеф Ву, цитиран от "Ройтерс".

Той обаче подчерта, че Тайпе не иска да ескалира допълнително напрежението в стратегическия воден път.

Тайван се разтревожи от "огромните" военни бази на Пекин в Южнокитайско море

Тайван се разтревожи от "огромните" военни бази на Пекин в Южнокитайско море

Тайпе следи случващото се около остров Иту Аба