Китай провежда "съвместни патрули за бойна готовност" близо до Тайван средно на всеки 7-10 дни в опит да "нормализира" ученията близо до острова. Това заяви високопоставен тайвански служител по сигурността, цитиран от "Ройтерс".

През последните години Пекин засили военните си действия близо до Тайван с почти ежедневни навлизания в идентификационните зони на противовъздушната отбрана на острова и редовни "патрули за бойна готовност", които включват учения на китайските въздушни и военноморски сили.

Китай твърди, че демократично управляваният остров е негова територия и никога не се е отказал от използването на сила, за да го постави под свой контрол.

На свой ред Тайпе възразява срещу териториалните претенции на Пекин и твърди, че само тайванците могат да решават бъдещето си.

Генералният директор на Бюрото за национална сигурност на Тайван Цай Минг-йен заяви, че Пекин обикновено изпраща около 10 бойни самолета и 3 до 4 военни кораба за съвместни патрули близо до острова, наричайки ги част от усилие "на много фронтове", което включва и икономическа принуда и кампания за дезинформация, с цел оказване на натиск върху Тайпе.

Китай затяга примката около Тайван

Китай затяга примката около Тайван

Пекин оказва постоянен "капков" натиск върху Тайпе

"Те се стремят да нормализират военната си дейност", посочи Цай и добави, че патрулите от време на време съвпадат с дипломатически събития, като посещения на острова от страна на чуждестранни депутати.

Цай отбеляза, че Тайпе е провел "тесни дискусии" с международните съюзници за това дали китайската инвазия е неизбежна и уточни, че напрежението през Тайванския проток не е ескалирало рязко.

"Не виждаме никакви сигнали за избухване на война в Тайванския проток", увери той.

Миналата седмица Тайпе призова Пекин да не променя "статуквото" около водите близо до островите на линията на Тайван, като изпраща кораби на бреговата охрана в зоните с ограничен достъп.

Китай ожесточава натиска срещу Тайван

Китай ожесточава натиска срещу Тайван

Балони, дронове и цивилни лодки са между двата противника

През февруари китайската брегова охрана започна да извършва редовни патрули около контролираните от Тайван острови Кинмен, след като двама китайски рибари загинаха в опит да избягат от тайванската брегова охрана.

Цай заяви, че Пекин вероятно ще продължи подхода си към Тайван преди встъпването в длъжност на новия президент през май, като укрепи отношенията с тайванците, които предпочитат по-тесни връзки с Китай, и същевременно увеличи демонстрациите на сила.

"Те играят меко от една страна и твърдо от друга", посочи той.

Вицепрезидентът Лай Чинг-те, когото Китай смята за сепаратист, спечели президентския пост през януари и ще встъпи в длъжност на 20 май.