Китай засили натиска в сивата зона срещу Тайван, съобщава "Ройтерс". Пекин се стреми да насити пространството около острова с балони, дронове и цивилни лодки, се казва в доклад на тайванското министерство на отбраната в четвъртък.

Тайван, чието правителство отхвърля претенциите на Пекин към суверенитета му, се оплаква през последните години, че Китай използва така наречената война в сивата зона, която използва нередовни тактики за изтощаване на врага, без да прибягва до открита война.

В доклад, изпратен до парламента, копие от който е било прегледано от "Ройтерс", министерството казва, че Пекин е започнал тактика на "многофронтова наситена сива зона", за да тормози Тайван, включително с увеличени патрули на кораби и самолети.

Китай се опита да "увеличи тежестта на нашите военноморски и военновъздушни сили и да покрие т.нар. средната линия в пролива". Това се казва в доклада, като се има предвид неофициална граница между двете страни, която китайските сили започнаха редовно да пресичат в последните години.

Добавя се, че Китай също е включил изследователски и военни кораби в ход за прикриване на военни дейности с цивилни".

Тайван ще увеличи ракетните учения на фона на заплахи от Китай

Тайван ще увеличи ракетните учения на фона на заплахи от Китай

В миналото ракетни учения са се провеждали само в определени периоди от годината

Китайската служба по въпросите на Тайван не отговори на искането за коментар.

За да се противопостави на китайските заплахи, министерството заяви, че работи върху мерки за "запазване" на своите войски в случай на война. Това се прави чрез повишаване устойчивостта на своята инфраструктура и провеждане на учения, за да гарантира оцеляването на тайванските сили в продължителен конфликт. Освен това се казва, че се извличат поуки от войната в Украйна, а и от войната между Израел и палестинската ислямистка групировка "Хамас".

Тайванското министерство казва, че трупа оръжия и гориво, за да издържи на продължителна война с Китай.

При конфликт Китай ще се опита бързо да завземе Тайван и да предотврати външна намеса, смята министерството. За да усложни това, островът работи за разнообразяване на командните си системи и за включване на по-мобилни и далекобойни оръжия, както и изкуствен интелект, като същевременно засилва "връзките" с демократичните съюзници, включително Съединените щати. В доклада не се уточнява какво включват тези стъпки.

Китай заяви тази седмица, че ще увеличи разходите си за отбрана със 7,2% тази година, захранвайки военен бюджет, който вече се е увеличил повече от два пъти по време на 11-те години управление на президента Си Дзинпин, докато Пекин втвърдява позицията си спрямо Тайван.

Тайван обвини Китай в създаване на паника

Тайван обвини Китай в създаване на паника

Проверка на туристическа лодка от бреговата охрана разгневи Тайпе

Миналия месец Пекин започна редовни патрули на бреговата охрана около контролираните от Тайван острови Кинмен, след като двама китайски рибари загинаха, опитвайки се да избягат от бреговата охрана на Тайван.