Въоръжените сили на Тайван ще увеличат броя на ракетните учения, които провеждат тази година, каза министърът на отбраната Чиу Куо-ченг във вторник на фона на засиления военен натиск от страна на Китай, предава "Ройтерс".

Китай твърди, че демократично управляван Тайван е негова собствена територия въпреки силните възражения на острова. През последните години Пекин увеличи военните си действия близо до Тайван, включително почти ежедневни нахлувания в зоните за идентификация на противовъздушната отбрана на острова.

Отговаряйки на въпроси на репортери в кулоарите на парламента, Чиу каза, че министерството ще увеличи честотата на ученията с ракети в отговор на промяна във "вражеската заплаха".

Чиу каза, че в миналото ракетни учения са се провеждали само в определени периоди от годината, за да се ограничи въздействието върху авиацията и ежедневието.

"Трябва да помислим за засилване на нашето обучение в отговор на ситуацията на врага", каза той, добавяйки, че количеството боеприпаси, използвани при ученията, ще бъде в съответствие с разпоредбите. Той не уточни какво означава това.

Китай ще увеличи разходите за отбрана със 7,2% тази година, същият темп като миналата година, но по-висок от прогнозата на правителството за икономически растеж, според официален работен доклад, разгледан от Ройтерс във вторник.

Китай затяга примката около Тайван

Китай затяга примката около Тайван

Пекин оказва постоянен "капков" натиск върху Тайпе