Тайван е изправен пред постоянен "капков" натиск от страна на Китай преди встъпването в длъжност на следващия президент на острова през май, съобщава "Ройтерс".

Официални лица в Тайпе се опасяват, че Пекин може допълнително да свие пространството на острова за маневриране, без да прибягва до директен конфликт.

Откакто настоящият вицепрезидент Лай Чинг-те спечели президентския пост през януари - Китай счита Лай за сепаратист - Пекин отне на острова дипломатически съюзник, промени въздушния маршрут в тесния Тайвански проток и започна редовни патрули на бреговата охрана около контролираните от Тайван острови Кинмен.

Китай счита демократично управлявания Тайван за своя собствена територия въпреки категоричното противопоставяне на острова.

Миналата седмица, на посещение в Тайпе, Майк Галахър, председател на избраната комисия за Китай към Камарата на представителите на САЩ, заяви, че патрулите на Пекин около Кинмен са част от модел на постоянен натиск върху Тайван.

Чуждестранен служител, който следи въпросите в сферата на сигурността в региона, описа случващото се като "капков" натиск, и подкрепи позицията, че Пекин не харесва Лай, но не провежда военни учения - както направи два пъти около острова по-рано - нито форсира пряка военна конфронтация.

Китай отхвърли обвиненията на Тайван за патрулите си

Китай отхвърли обвиненията на Тайван за патрулите си

След инциденти и от двете страни, довели до нова ескалация на напрежението

"Това е част от модела на постепенна промяна на статуквото в Тайванския проток - наблюдават какво може да им се размине и преминават към ново нормално, ограничавайки пространството за движение на Тайван", посочи източникът, пожелал анонимност.

Китай твърди, че патрулите на бреговата охрана целят да гарантират безопасността на неговите рибари. Миналия месец двама китайски рибари загинаха, в опит да избягат от бреговата охрана на Тайван, след като се приближиха твърде близо до един от силно укрепените острови Кинмен.

Запитан дали напрежението около Кинмен е част от натиска на Китай преди встъпването в длъжност на Лай, говорител на китайската Служба по въпросите за Тайван не отговори директно, а повтори правото на китайската брегова охрана да извършва патрули.

Напрежение между Тайван и Китай след смъртоносен инцидент край спорен остров

Напрежение между Тайван и Китай след смъртоносен инцидент край спорен остров

Според предварително разследване бреговата охрана е изпълнявала задълженията си

"Двете страни на Тайванския проток са част от единен Китай и Тайван е част от Китай", посочи той.

През последната година и половина Китай организира два кръга от големи военни учения около Тайван. Това засили опасенията от конфликт, който би могъл да въвлече Съединените щати и техните съюзници, особено Япония.

Китай оттренира прецизни удари и блокади в учения около острова през април миналата година, след като президентът на Тайван Цай Инуън се срещна с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в Лос Анджелис.