Гватемала обмисля да протегне ръка за развиване на официални търговски отношения с Китай. Това заяви министърът на външните работи на централноамериканската държава Карлос Рамиро Мартинес за "Ройтерс".

Страната обаче възнамерява да запази съществуващите си отношения с Тайван.

Гватемала е един от малкото оставащи съюзници на Тайван, тъй като все повече държави застават на страната на втората по големина икономика в света Китай, който счита демократично управлявания Тайван за своя територия.

"Ще продължим да работим с Тайван на досегашните нива. Президентът обаче посочи, че не можем да пренебрегнем тежестта и силата на Китай", отбеляза Мартинес.

Президентът Бернардо Аревало встъпи в длъжност в средата на януари на фона на тежък преходен процес и обеща да сложи край на корупцията и да установи отношения с Китай.

Тайван загуби ключов дипломатически съюзник след изборите

Тайван загуби ключов дипломатически съюзник след изборите

Науру прекъсва отношенията си с Тайпе, за да се сближи с Китай

"Имаме интерес да се свържем с тях, за да се опитаме да развием някакви отношения около търговията", заяви Мартинес и поясни, че това може да бъде под формата на "офис за търговски интереси", който ще помогне да се намери китайски пазар за гватемалски продукти.

"Ние го оповестим публично, това не е засада срещу Тайван или Съединените щати", добави той.

Съединените щати са най-важният международен поддръжник на Тайван, въпреки липсата на официални дипломатически връзки помежду им, и основен доставчик на оръжия за Тайпе.

През последните години Китай увеличи икономическото си влияние в Латинска Америка, където страните исторически поддържат по-тесни връзки със Съединените щати. Редица страни от Централна Америка смениха лоялността си от Тайван към Китай.

Хондурас загърбва Тайван и протяга ръка към Китай

Хондурас загърбва Тайван и протяга ръка към Китай

Латиноамериканската страна иска да установи официални дипломатически отношения с Пекин

Междувременно Тайпе даде знак, че не желае да се конкурира с по-богатия Китай в т.нар. "дипломация на чековата книжка".

По отношение на миграцията Мартинес сигнализира за подход, основан на правата. Той посочи, че новото правителство няма да повтори "репресиите" на предишни управляващи, като използване на сълзотворен газ срещу групи, пресичащи Гватемала в опит да стигнат до Съединените щати.

Сътрудничеството в борбата с корупцията и трафика на наркотици ще бъдат ключови въпроси за обсъждане с колегите от САЩ, добави Мартинес. По негови думи каналите за помощ на САЩ, замразени при предишните управляващи, се възстановяват.

"Вратите за сътрудничество се отварят отново", обобщи той.