Китайският премиер Ли Къцян заяви, че правителството трябва да насърчи мирното развитие на отношенията с Тайван и да напредне в процеса на "мирно обединение" на Китай, съобщава "Ройтерс".

Той обаче подчерта и че Пекин трябва да предприеме решителни стъпки, за да се противопостави на независимостта на Тайван.

Китай, който твърди, че демократичен Тайван е негова територия, през последните три години увеличи военната си активност край острова в отговор на това, което той нарича "сговор" между Тайпе и Вашингтон - основният международен поддръжник и доставчик на оръжия на Тайван.

През август 2022 г. Китай организира военни учения около Тайван в отговор на посещението в Тайпе на тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Китайски изтребители пак кръжат около Тайван

Китайски изтребители пак кръжат около Тайван

Те са навлезли в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на острова

На откриването на годишната среща на китайския парламент, Ли заяви, че Пекин поддържа принципа за "един Китай", съгласно който Тайван е част от Китай.

Правителството трябва да приложи политиката на партията за "разрешаване на тайванския въпрос" и "да предприеме решителни стъпки, за да се противопостави на независимостта на Тайван и да насърчи обединението", посочи той пред около 3000 делегати в Голямата зала на народа в Пекин.

"Трябва да насърчаваме мирното развитие на отношенията между двете страни и да напреднем в процеса на мирно обединение на Китай", подчерта премиерът.

Поредна китайска провокация спрямо Тайван

Поредна китайска провокация спрямо Тайван

57 бойни самолета навлязоха в зоната на противовъздушната отбрана на острова

В отговор на изявлението му, правителството на Тайван изтъкна, че Китай трябва да уважава ангажимента на тайванския народ към суверенитета, демокрацията и свободата.

Китай трябва да се занимава с делата отвъд Тайванския проток прагматично, по рационален, равнопоставен и взаимно уважителен начин, се посочва в изявление на Тайванския съвет по въпросите на континента, определящ политиките спрямо Китай.

Повечето тайванци не желаят да бъдат управлявани от автократичен Китай.

Президентът на Тайван Цай Инуън многократно е предлагала преговори с Китай, които обаче Пекин е отхвърлял, тъй като смята я счита за сепаратистки лидер.

Правителството на Тайван категорично оспорва претенциите на Пекин спрямо острова е подчертава, че само 23-милионното население на Тайван може да решава бъдещето си.