Хондурас предприема стъпки за установяване на официални дипломатически отношения с Китай. Това обяви президентът на страната Ксиомара Кастро, цитирана от Си Ен Ен.

Този ход обаче ще скъса връзките му с Тайван.

Китай отказва да поддържа дипломатически отношнения с всяка страна, която признава Тайван, и през последните 40 години се опита да изолира самоуправляващия се остров, като откъсна дипломатическите му съюзници с предложения за икономическа подкрепа.

Хондурас е една от едва 14-те страни, които все още признават дипломатически Тайпе, но сега изглежда това ще се промени.

Кастро написа в Туитър, че е възложила на външния министър на Хондурас да се заеме с установяването на официални отношения с Китайската народна република.

Кастро, демократ социалист, спечели убедителна победа през 2021 г., след като проведе кампания по радикален дневен ред за противодействие на години управление, разтърсвано от корупция и скандали. Тя обеща да намали бедността и да либерализира законите за абортите.

Тайван се готви за внезапно нахлуване на китайската армия

Тайван се готви за внезапно нахлуване на китайската армия

На фона на нарастващото военно напрежение в Тайванския проток

По време на президентската си кампания Кастро обяви по отношение на външната политика, че централноамериканската държава се стреми да установи дипломатически връзки с Пекин.

Въпреки че през януари 2022 г. обаче нейният преходен екип съобщи, че "новото правителство ще поддържа отношения с Тайван", последното изявление на Кастро подсказва, че вече е решила да смени позицията си.

Китай счита Тайван за част от своята територия съгласно политиката на "единен Китай" и категорично се противопоставя на предполагаемата чуждестранна намеса на острова, тъй като я възприема като подкрепа за желанието на Тайван да бъде признат за независима страна.

Под ръководството на лидера си Си Дзинпин Китай засили военния, дипломатическия и икономическия натиск върху Тайван, включително примамвайки съюзниците на Тайпе да сменят предаността си.

Много държави направиха точно това, какъвто е случаят с Никарагуа през 2021 г. и Соломоновите острови през 2019 г.

Китай не се отказва от мирно обединение с Тайван

Китай не се отказва от мирно обединение с Тайван

Пекин решително се противопоставя на независимостта на острова

Ако Хондурас прекъсне отношенията си с Тайван, това ще остави острова с официални дипломатически връзки само с 13 държави, предимно малки страни в Тихия океан и Латинска Америка.

След изявлението на Кастро външното министерство на Тайван заяви, че Тайпе остава твърд партньор на Хондурас и предупреди латиноамериканската страна да не "попада в капана на Китай".

Тайван се опитва да запази отношенията си с останалите държави, които го признават, но също така омаловажа предишните дипломатически загуби и изтъква, че поддържа де факто дипломатически отношения с много големи западни сили, като Съединените щати.

Все по-настоятелният подход на Китай към Тайван при Си също предизвика вълна от дипломатическа подкрепа за Тайпе, включително под формата на все повече посещения на западни политици и официални лица.

От своя страна Пекин приветства решението на Хондурас.

"Въз основа на принципа за "единен Китай" искаме да развиваме приятелски и кооперативни отношения с Хондурас и други държави по света", заяви говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин.

Поредна китайска провокация спрямо Тайван

Поредна китайска провокация спрямо Тайван

57 бойни самолета навлязоха в зоната на противовъздушната отбрана на острова