Тайван трябва да бъде нащрек тази година за "внезапно нахлуване" на китайската армия в близки до територията му райони. Това заяви министърът на отбраната на острова Чиу Куо-чен, цитиран от "Ройтерс".

Предупреждението му идва на фона на нарастващото военно напрежение в Тайванския проток.

През последните години Пекин засили военните си действия около Тайван и почти ежедневно китайски военни самолети навлизат в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на острова.

До момента Тайван не е съобщавал за инцидент с китайски сили, навлезли в прилежащата му територия, намираща се на 44,4 километра от брега. Миналата година обаче Тайпе свали цивилен дрон, който навлезе във въздушното му пространство в близост до остров край китайския бряг.

Китай не се отказва от мирно обединение с Тайван

Китай не се отказва от мирно обединение с Тайван

Пекин решително се противопоставя на независимостта на острова

В отговор на въпроси на законодатели в парламента, Чиу заяви, че Китайската народноосвободителна армия може да намери извинение да навлезе в райони, близки до териториалното въздушно и морско пространство на Тайван, докато островът засилва военния си обмен със Съединените щати.

По негови думи китайската армия може "внезапно да нахлуе" в прилежащата зона на Тайван и да се доближи до територията му, на 22,2 км от брега.

"Неслучайно заявявам това тази година, тъй като китайските сили правят такава подготовка", подчерта Чиу и допълни, че те биха използвали сила, ако наистина се налага.

От своя страна говорителят на китайското външно министерство Мао Нин посочи на ежедневен брифинг, че Пекин "ще предприеме твърди мерки за защита на своя суверенитет и териториална цялост".

Китайски изтребители пак кръжат около Тайван

Китайски изтребители пак кръжат около Тайван

Те са навлезли в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на острова

Тайван се закани да упражни правото си на самоотбрана и контраатака, ако китайски въоръжени сили навлязат на негова територия.

През последните три години Китай, който счита демократично управлявания Тайван за своя територия, засили военната си активност край острова в опит да принуди Тайпе да приеме претенциите за суверенитет на Пекин.

От своя страна правителството на Тайван подчертава, че само жителите на острова могат да решават бъдещето си и няма да се поддаде на заплахи.

Вашингтон е най-важният международен поддръжник и продавач на оръжие за Тайван въпреки че между двете страни не са установени официални дипломатически връзки. Подкрепата на САЩ за острова обаче постоянно става повод за обтягане на китайско-американските отношения.

Поредна китайска провокация спрямо Тайван

Поредна китайска провокация спрямо Тайван

57 бойни самолета навлязоха в зоната на противовъздушната отбрана на острова