Армията на Тайван за първи свали неидентифициран граждански дрон, навлязъл във въздушното пространство на страната, съобщава "Ройтерс".

Безпилотният апарат е бил ударен край малък остров до китайския бряг.

Това се случва ден, след като тайванското правителство обеща да вземе строги мерки за справяне с подобни случаи на навлизане на територията на страната.

В последно време тайванските власти са разгневени, че китайски дронове често летят над острови, контролирани от Тайван и намиращи се близо до бреговете на Китай.

Командването на островите Цзинмън съобщи, че дронът е навлязъл във въздушното пространство над Лъвския остров малко след обяд местно време. Цзинмън е група от острови под тайвански контрол, намиращи се срещу китайските градове Сямън и Цюанчжоу.

Тайван се закани да контраатакува Китай

Тайван се закани да контраатакува Китай

Ако китайски самолети или кораби навлязат в територията на острова

Въпреки че войските на острова са отправили предупреждение към дрона да напусне района, това не се е случило, поради което летателния апарат е бил свален и е паднал в морето.

Тайван за първи път стреля предупредително по дрон във вторник, след като президентът Цай Инуън нареди военните да предприемат строги контрамерки срещу "китайските провокации" .

По-рано днес Цай заяви, че Пекин използва дронове и други тактики "от сивата зона", за да се опита да сплаши Тайпе. Тя подчерта, че Тайван няма да предизвиква спорове, но това не означава, че няма да предприема контрамерки.

Тайван контролира Цзинмън, отдалечен само на неколкостотин метра от континентален Китай, от 1949 г., когато победеното правителство на Република Китай бяга в Тайпе след загубата на гражданската война от комунистите, ръководени от Мао Цзедун.

По време на Студената война Китай редовно е обстрелвал Цзинмън и други контролирани от Тайван острови по китайското крайбрежие, които сега са туристически дестинации.

Тайван обвини Китай в симулация на атаки срещу американски кораби

Тайван обвини Китай в симулация на атаки срещу американски кораби

Пекин се опитвал да попречи на чужди сили да помогнат на Тайван при война