Китай симулира атаки срещу кораби на военноморските сили на САЩ и се опитва да попречи на чуждестранни сили да се притекат на помощ на Тайван в случай на война. Това твърдят от тайванското Министерство на отбраната на Тайван, съобщава "Ройтерс".

Китай продължава да засилва бойната си готовност за нападение срещу Тайван и може да използва специални части или агенти, за да "обезглави" командните системи на Тайван и да повреди инфраструктурата при атака, се посочва в доклад на ведомството до парламента.

Вчера Тайван предупреди, че ще упражни правото си на самоотбрана и контранападение, ако китайските въоръжени сили навлязат на негова територия.

Тайван се закани да контраатакува Китай

Тайван се закани да контраатакува Китай

Ако китайски самолети или кораби навлязат в територията на острова

От своя страна координаторът на Съвета за национална сигурност на САЩ за стратегически комуникации Джон Кърби определи като "неприемливи"опитите на Китай да промени статуквото с Тайван.

Напрежението между Китай и Тайван расте от месеци. Китай, който гледа на острова като на отцепила се провинция, която трябва да бъде обединена с континенталната част на страната, проведе военни учения около Тайван този месец в отговор на посещението в Тайпе на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Китай не изключва използването на сила, за да постави острова под свой контрол. Тайпе категорично отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет, заявявайки, че Китайската народна република никога не е управлявала острова и само народът на Тайван може да решава бъдещето си.

На Китай са нужни 2 милиона войници, за да нахлуе в Тайван

На Китай са нужни 2 милиона войници, за да нахлуе в Тайван

"Сън" цитира мнение на експерт