Тайван предупреди, че ще упражни правото си на самоотбрана и контранападение, ако китайските въоръжени сили навлязат на негова територия, съобщава "Ройтерс".

Причината е, че в последно време Пекин засили военните си действия в близост до острова.

Напрежението между Китай и Тайван расте от месеци. Китай, който гледа на острова като на отцепила се провинция, която трябва да бъде обединена с континенталната част на страната, проведе военни учения около Тайван този месец в отговор на посещението в Тайпе на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Служители на тайванската отбрана съобщиха, че военните патрули на Китай с "висока интензивност" край Тайван продължават и намерението на Пекин да превърне Тайванския проток, разделящ двете страни, в свое "вътрешно море", ще се превърне в основния източник на нестабилност в региона.

На Китай са нужни 2 милиона войници, за да нахлуе в Тайван

На Китай са нужни 2 милиона войници, за да нахлуе в Тайван

"Сън" цитира мнение на експерт

"Спрямо самолети и кораби, навлезли в нашата морска и въздушна територия от 12 морски мили, националната армия ще упражнява правото си на самоотбрана и контраатака без изключение", предупреди Лин Уен-Хуанг, заместник-началник на генералния щаб по операциите и планирането.

Тайван вече се оплака от китайски дронове, които многократно прелетяват близо до неговите малки групи острови край бреговете на континентален Китай.

Военните ще упражнят същото право да контраатакуват китайски дронове, които не са се вслушали в предупрежденията да напуснат територията ни, след като са отправили заплаха, добави Лин.

Тайван преброи 37 китайски изтребителя край територията си

Тайван преброи 37 китайски изтребителя край територията си

12 от самолетите вероятно са нахлули във въздушното пространство на острова

Вчера Тайван за първи път изпрати предупредителни изстрели срещу китайски дрон. До ситуацията се стигна малко след като президентът Цай Инуън нареди на тайванската армия да предприеме "строги контрамерки" срещу "китайските провокации".

Въоръжените сили на Тайван са добре оборудвани, но са по-малобройни от тези на Китай. Цай наблюдава програма за модернизация на армията и е превърнала увеличаването на разходите за отбрана в свой приоритет.

От своя страна Китай не изключва използването на сила, за да постави острова под свой контрол. Тайпе категорично отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет, заявявайки, че Китайската народна република никога не е управлявала острова и само народът на Тайван може да решава бъдещето си.

Отново китайски изтребители в небето над Тайван

Отново китайски изтребители в небето над Тайван

Пет самолета са пресекли средната линия на Тайванския проток