Пет китайски изтребителя са пресекли средната линия на Тайванския проток, който служи за неофициална граница между двете страни, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на Министерството на отбраната на Тайван.

Новината идва на фона на продължаващите военни учения на Пекин близо до острова. През последните дни това е поредният подобен случай.

Вчера други два китайски изтребителя навлязоха във въздушното пространство на Тайван.

Напрежението между Китай и Тайван расте от месеци. Китай гледа на острова като на отцепила се провинция, която трябва да бъде обединена с континенталната част на страната.

Два китайски изтребителя нахлуха в небето над Тайван

Два китайски изтребителя нахлуха в небето над Тайван

За това съобщи Министерството на отбраната на острова

Напрежението ескалира при визитата на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе, въпреки множеството предупреждения от страна на Китай. Малко след това Китай започна най-мащабните в историята си военни учения, които Тайван определи като подготовка за нападение.

Управляващата комунистическа партия на Китай предложи Тайван да се върне към управлението си по модела "една държава, две системи", подобно на формулата, която върна бившата британска колония Хонконг под китайско управление през 1997 г. Според Пекин това ще даде на демократично управляван Тайван известна автономия, за да запази някои от своите социални и политически системи.

Тайпе обаче отхвърли този план.

Тайван живее под заплахата от китайска инвазия от 1949 г., когато победеното правителство на Китай избяга на острова, след като Комунистическата партия на Мао Цзедун спечели гражданска война.

Тайван обмисля рекордно увеличение на разходите за отбрана

Тайван обмисля рекордно увеличение на разходите за отбрана

На фона на нарастващото напрежение с Китай