Тайван предложи 19 млрд. долара разходи за отбрана за следващата година - двуцифрено увеличение спрямо 2022 г., съобщава "Ройтерс".

В тях са заложени средства за нови бойни самолети.

Предложението идва седмици, след като Китай организира широкомащабни военни учения около острова, който смята за своя суверенна територия.

Пекин проведе най-големите си военни учения около демократично управлявания остров, като по-рано този месец той беше посетен от председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Визитата й разгневи Пекин, който я счете за опит на Вашингтон да се намеси във вътрешните работи на Китай.

Общият бюджет за отбрана, предложен от кабинета на президента Цай Инуън, предвижда увеличение от 13,9% на годишна база до рекордните T$586,3 милиарда ($19,41 милиарда).

Китай увеличава корабите и самолетите си около Тайван

Китай увеличава корабите и самолетите си около Тайван

За това предупреждава Тайпе

Това включва допълнителни T$ 108,3 милиарда разходи за изтребители и друго оборудване, както и други "специални средства" за Министерството на отбраната.

Планираните разходи за отбрана, които са рекордно високи и трябва да бъдат одобрени от парламента, бележат шестата поредна година на растеж на разходите за отбрана на острова от 2017 г. насам.

Напрежението между Китай и Тайван расте от месеци. Китай гледа на острова като на отцепила се провинция, която трябва да бъде обединена с континенталната част на страната.

Тайван живее под заплахата от китайска инвазия от 1949 г., когато победеното правителство на Китай избяга на острова, след като Комунистическата партия на Мао Цзедун спечели гражданска война.

Китай ще търси мирно обединение, но си запазва правото на военна сила, категоричен посланик Сяодзюн

Китай ще търси мирно обединение, но си запазва правото на военна сила, категоричен посланик Сяодзюн

КНР обвинява САЩ в нарушаване на суверенитета на страната