Тайван отхвърли модела "една държава, две системи", предложен от Пекин в правителствен доклад, публикуван тази седмица. Това съобщи външното министерство на самоуправляващия се остров, цитирано от агенция Ройтерс.

Само народът на Тайван може да реши бъдещето му, каза говорителят на министерството Джоан Оу на пресконференция в столицата Тайпе.

Китай използва посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе като "извинение за създаване на нова нормалност за сплашване на народа на Тайван", добави Оу.

Припомняме, че напрежението между Китай и Тайван расте от месеци. Китай гледа на острова като на отцепила се провинция, която трябва да бъде обединена с континенталната част на страната. Напрежението ескалира при визитата на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе, въпреки множеството предупреждения от страна на Китай. Малко след това Китай започна най-мащабните в историята си военни учения, които Тайван определи като подготовка за нападение.

Китай се отметна от обещанието си да не изпраща войски в Тайван

Китай се отметна от обещанието си да не изпраща войски в Тайван

Тайван живее под заплахата от китайска инвазия от 1949 г.