Китай се оттегли от обещанието си да не изпраща войски или администратори в Тайван след изтеглянето, според официален документ, показан в сряда, сигнализиращ за решение на президента Си Дзинпин да даде по-малка автономия от предложената по-рано, информира агенция Ройтерс.

Позицията на Китай относно самоуправляващия се Тайван следва дни на безпрецедентни китайски военни учения близо до острова, който Пекин претендира за своя територия в знак на протест срещу посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелосис миналата седмица.

Тайван отхвърля претенциите на Китай за суверенитет, като заяви, че островитяните трябва да решат бъдещето си и обеща да защитят своята демокрация.

Китай каза два пъти по отношение на Тайван, през 1993 г. и 2000 г., че "няма да изпраща войски или административен персонал в Тайван" след постигане на обединение.

Тази линия има за цел да гарантира на Тайван, че ще се радва на автономия, след като стане специален административен район на Китай.

Управляващата комунистическа партия на Китай предложи Тайван да се върне към управлението си по модела "една държава, две системи", подобно на формулата, която върна бившата британска колония Хонконг под китайско управление през 1997 г.

Това ще даде на демократично управляван Тайван известна автономия, за да запази някои от своите социални и политически системи.

Ред в Правителствения доклад от 2000 г., се казва, че "всичко подлежи на преговори", стига Тайван да приеме, че има само един Китай и не се стреми към независимост.

Актуализираният правителствен доклад е озаглавен "Тайванският въпрос и обединението на Китай през новата ера". "Новата ера" е термин, често свързван с управлението на Си Дзинпин.

Тайван живее под заплахата от китайска инвазия от 1949 г., когато победеното правителство на ROC избяга на острова, след като Комунистическата партия на Мао Цзедун спечели гражданска война.

На Китай са нужни 2 милиона войници, за да нахлуе в Тайван

На Китай са нужни 2 милиона войници, за да нахлуе в Тайван

"Сън" цитира мнение на експерт