Правителството на Китай заяви в сряда, че неговите патрули на бреговата охрана около група тайвански острови близо до китайския бряг са "безупречни", и отхвърли оплакванията, че качването на тайванска туристическа лодка е предизвикало паника, съобщава "Ройтерс".

Бреговата охрана на Китай започна този месец редовни патрули около контролираните от Тайван острови Кинмен, които са срещу китайските градове Сямън и Куанджу. Двама китайски граждани загинаха, опитвайки се да избягат от бреговата охрана на Тайван, след като лодката им навлезе в забранени води.

Тайван каза миналата седмица, че тайванска туристическа лодка, плаваща от Кинмен, е била качена за кратко от бреговата охрана на Китай, предизвиквайки паника. Тази седмица пет китайски кораба са навлезли в забранени или контролирани води.

Тайван обвини Китай в създаване на паника

Тайван обвини Китай в създаване на паника

Проверка на туристическа лодка от бреговата охрана разгневи Тайпе

Джу Фенглян, говорител на китайската служба по въпросите на Тайван, повтори, че не признава забранени води около Кинмен за рибари и каза, че бреговата охрана не е предизвикала тревога с качването на туристическата лодка.

"Не мисля, че има някаква паника", каза Джу.

Бреговата охрана изпълнява официалните си задължения в "собствените си води" в съответствие със закона, за да поддържа "нормален ред" и да защитава живота и живота на рибарите и пътниците, добави тя.

"Цивилизованото и прозрачно правоприлагане е безупречно", каза Джу.

Напрежение между Тайван и Китай след смъртоносен инцидент край спорен остров

Напрежение между Тайван и Китай след смъртоносен инцидент край спорен остров

Според предварително разследване бреговата охрана е изпълнявала задълженията си

Тайван, който Китай претендира за своя собствена територия въпреки отхвърлянето на острова, е предпазлив към усилията на Пекин да засили натиска върху Тайпе след избирането на Лай Чинг-те за президент миналия месец. Пекин смята Лай, който встъпва в длъжност през май, за сепаратист.

Китай не признава никакви претенции за суверенитет на Тайван и обвини Тайпе, че е действал "злонамерено", като е причинил смъртта на двамата китайски граждани на рибарската лодка, която се е приближила твърде много до един от силно укрепените острови на Кинмен.

Тайван защити действията си и обвини Китай, че не е успял да контролира правилно рибарските си лодки и да ги спре да навлизат във водите на Тайван около Кинмен, мястото на чести битки по време на разгара на Студената война.

Джу каза, че Тайван е виновен за своите опасни действия.

"Съответните страни в Тайван трябва да зачитат факта, че и двете страни на Тайванския проток работят в традиционни води от дълго време и да спрат да изземват и задържат континентални рибарски лодки по груб и опасен начин."

Китайски самолети отново кръжат около Тайван

Китайски самолети отново кръжат около Тайван

Девет от самолетите са пресекли средната линия на Тайванския пролив