Бившият президент на Тайван Ма Инджоу замина за Китай, където се очаква да се срещне с лидера Си Дзинпин следващата седмица в Пекин, предаде "Ройтерс".

Срещата между двамата ще се проведе във време, когато има напрежение около Тайванския проток.

Ма, който беше президент от 2008 до 2016 г., е първият бивш тайвански президент, който посещава Китай. Откакто, през 1949 г., правителството на Република Китай бяга в Тайван, след гражданската война с комунистите на Мао Цзедун, нито един действащ тайвански лидер не е посещавал Китай.

Китай смята Тайван за своя територия и засили военния и политически натиск.

Китай затяга примката около Тайван

Китай затяга примката около Тайван

Пекин оказва постоянен "капков" натиск върху Тайпе

Предишната среща между Ма и Дзинпин беше през 2015 г., малко преди настоящият президент Цай Инуън да спечели изборите.

Все още обаче нито Ма Инджоу, нито правителството на Китай са потвърдили за срещата, но, според източници, срещата ще се състои следващият понеделник. Заминаването на бившия тайвански президент за Китай е предизвикало широк отзвук в тайванските медии.

Пред медии, на летището преди да замине за китайския град Шенжен, в провинцията Гуангдонг, Ма коментира, че това пътуване е за мир и приятелство. Той добави че се надява да предаде съобщение на Китай, че в Тайван живеят миролюбиви хора, които се надяват да избегнат война.

Китайската служба, която се занимава с въпросите, свързани с Тайван, не е коментирала много, а просто е пожелала на "г-н Ма Инджоу" безпроблемно пътуване.

Бившият тайвански президент все още е високопоставен члена на основната опозиционната партия "Гоминдан", която през януари загуби за трети път президентските избори. Патрията е за близки връзки с Китай, но отрича да е про-Пекин.

Настоящият президент Цай Инуън и партията й, Демократична прогресивна партия, многократно са предлагали преговори с Китай, но се били отхвърляни, защото Пекин ги смята за "опасни сепаратисти".

От своя страна, правителството на Инуън категорично възразява срещу претенциите на Китай към Тайван. 

Китайски самолетоносач в Тайванския проток раздразни Тайпе

Китайски самолетоносач в Тайванския проток раздразни Тайпе

Напрежението около острова остава изострено