САЩ наложиха нови мита на стойност 112 млрд. долара върху китайски вносни стоки като обувки, пелени и храни, съобщават американските медии.

Новите мита са остра ескалация в търговската война между САЩ и Китай, като биха могли да струват на всяко от американските домакинства 800 долара годишно.

Този ход е първият етап от най-новия план на президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи мита от 15 процента върху китайски внос на стойност 300 млрд. долара до края на годината.

Тръмп плаши Китай с нови мита

Тръмп плаши Китай с нови мита

Пекин заплашен с нови рестрикции

Като ответна реакция Пекин въведе мита върху американския суров петрол, като за първи път се налагат мита върху гориво.

Ако Тръмп изпълни плановете си напълно, това ще означава, че почти целият китайски внос - на стойност около 550 млрд. долара - ще бъде обект на наказателни мита.

Това, което първоначално беше спор във връзка с нелоялните търговски практики на Китай, все повече се превръща в геополитическа борба за надмощие.

Досега Вашингтон е наложил мита върху китайски стоки на стойност около 250 млрд. долара, за да окаже натиск върху Пекин да промени политиката си в областта на интелектуалната собственост, индустриалните субсидии, достъпа до пазарите и кражбите на технологии в полза на китайски компании.

Тръмп обяви ново повишаване на митата върху китайския внос

Тръмп обяви ново повишаване на митата върху китайския внос

По-рано Пекин обложи с нови такси стоките от САЩ...

Пекин последователно отрича, че участва в нелоялни търговски практики, като отвърна с мита върху американски продукти на стойност 110 млрд. долара.

Бизнесът все по-трудно се ориентира в несигурността на дългогодишния търговски спор. Анализатори изтъкват, че с оглед на последната ескалация, перспективата за разрешаване на спора изглежда мрачна.

"На този етап е трудно да видим как може да има сделка или поне добра сделка", коментира пред Би Би Си Джулиан Еванс-Причард, старши икономист от Capital Economics, експерт по Китай, като допълва: "След като преговорите се провалиха през май, позицията на двете страни се втвърди и имаше други усложнения, а именно - забраната на Huawei и протестите в Хонконг, които затрудниха още повече преодоляването на различията."

Китай повиши митата на американски продукти за 75 милиарда долара

Китай повиши митата на американски продукти за 75 милиарда долара

Мита от 10% и 5% влизат в сила от 1 септември и 15 декември

Американското правителство постави китайския телекомуникационен гигант Huawei в черния си търговски списък през май, докато Тръмп обвърза протестите в Хонконг с евентуална търговска сделка с Китай.

САЩ трябва да наложат 15% мито върху китайски стоки на стойност 300 млрд. долара до края на годината на два етапа. Първият кръг от мита влиза в сила от днес (1 септември), а анализаторите очакват тези мита да ударят китайски внос на стойност около 150 млрд. долара.

Продуктите, които ще бъдат ударени през септември, варират от месо и сирене до химикалки и обувки. Митото от 15% заменя първоначално планираното 10% мито и беше обявено миналата седмица, когато напрежението между двете страни ескалира.