Китай повиши митата на американски продукти за 75 милиарда долара в отговор на планираното увеличение на президента Доналд Тръмп, задълбочавайки търговската война, която заплашва да насочи глобалната икономика към рецесия, съобщава АП.

Мита от 10% и 5% влизат в сила от 1 септември и 15 декември, съобщи официалната агенция "Синхуа", като времето съответства на планираното увеличение на митата на Тръмп.

Китайското правителство апелира към Тръмп тази седмица да направи компромиси, за да се прекъсне задъненият път в преговорите.

Преди това Тръмп обяви планове за повишаване на митата върху допълнителни 300 милиарда долара китайски стоки, след като преговорите прекъснаха през май. Те трябваше да влязат в сила от 1 септември, но някои бяха отложени за 15 декември.

"В отговор на мерките, предприети от САЩ, Китай беше принуден да противодейства. Китай се надява, че САЩ ще продължи да спазва консенсусът от срещата в Осака и ще се върне в правилния път на консултации и разрешаване на различията", се посочва в съобщение.

Пекин се надява САЩ ще работи заедно с Китай за прекратяването на икономическите и търговски противоречия. Двете страни трябва да проведат търговски преговори в началото на септември.

Китай се намесва в Хонконг когато е нужно и противодейства на митата на Тръмп

Китай се намесва в Хонконг когато е нужно и противодейства на митата на Тръмп

Пекин няма да "седи със скръстени ръце" и не приема никаква чужда намеса