Китайският посланик във Великобритания заяви, че правителството няма да "седи със скръстени ръце", ако ситуацията в Хонконг продължи да се влошава след повече от два месеца почти ежедневни улични протести.

Лиу Сяомин заяви, че екстремистите, маскиращи се като активисти за демокрация, дърпат Хонконг "по опасен път", съобщава АП. Ако протестите станат "неконтролируеми, централното правителство няма да седи със скръстени ръце и да гледа".

"Имаме достатъчно решения и достатъчно власт в рамките на основния закон, за да потушим бързо всички вълнения. Надяваме се, че всичко това ще завърши по подреден начин. Междувременно сме напълно подготвени за най-лошото", допълва Сяомин.

Протестите, които започнаха в началото на юни, парализираха части от територията, включително международното летище, и доведоха до стотици арести.

Китай сравни протестиращи в Хонконг с терористи и разположи техника в Шенжен

Китай сравни протестиращи в Хонконг с терористи и разположи техника в Шенжен

Китайските държавни медии не спират да призовават за по-сериозни действия и за справяне с протестите

Сяомин не се впуска в подробности относно мерките, които Пекин може да предприеме, или кога ситуацията може да бъде оценена като излязла извън контрол.

Пекин не изключва изпращането на войски, въпреки че повечето наблюдатели смятат това за малко вероятно. Той предупреди всички други страни да спрат да се месят. "Не можем да приемем никаква намеса във вътрешните работи на Хонконг".

Говорителят на полицията Це Чун Чун коментира, че някои от протестиращите използват катапулти, за да стрелят с метални топки и мрамор по полицията. Полицаите отговориха със сълзотворен газ и "минимална употреба на сила", обяснява той.

Полицията поддържа контролно-пропускателни пунктове на летището и ограничава достъпа до съоръженията само за тези с документи за пътуване, коментира Це на ежедневен брифинг. Макар да признава за някои оплаквания за използването на сълзотворен газ и други агресивни полицейски тактики в жилищните райони, Це допълва, че полицията никога не желае да предприема подобни мерки и го прави само когато е уместно.

"Надяваме се всички да се присъединят към нас за възстановяване и реда в обществото", добавя Це Чун Чун.

Китай определи ситуацията в Хонконг като Западна цветна революция

Китай определи ситуацията в Хонконг като Западна цветна революция

Пекин засилва отношения с Москва и няма да забрави помощта й при формирането на КНР

Всичко това оказва влияние върху вече трудната икономическа ситуация за центъра за финансови услуги и износ, като прогнозата за икономически растеж за годината се понижи от 1% до 0%, обяви градският финансов секретар Пол Чан.

"Във вътрешен план последните социални инциденти засегнаха търговията на дребно, ресторантите и туризма, като нанесоха още един удар върху и без това слабата икономика и повлияха и на международния имидж на Хонконг", обяснява Чан.

Общо 29 държави са издали предупреждения за безопасност при пътуване в Хонконг, а международните агенции за кредитен рейтинг също са изразили загриженост относно ситуацията на територията, допълва той.

Тръмп покани "страхотния лидер" Си Дзинпин на среща през Туитър

Тръмп покани "страхотния лидер" Си Дзинпин на среща през Туитър

Тръмп обвини централната банка за борсите и страха от рецесия, проблемът не е Китай

Пекин ще предприеме неуточнени "необходими мерки за противодействие", заявява правителството на Китай в едно изречение. Не се съобщават подробности и няма никакви индикативни планове за търговски преговори във Вашингтон през септември.

Нарастващото напрежение изнервя финансовите пазари, които се тревожат, че световната икономика ще се насочи към рецесия.

Китайското съобщение не споменава решението на Тръмп в сряда да отложи митата за около 60% от предвидените стоки до 15 декември

Търговията между двете най-големи глобални икономики се срина, като удари доставчици на стоки от медицинско оборудване до соя и заплашва загуби на работни места. Китайският внос на американски стоки падна с 19% спрямо година по-рано през юли. Износът за Съединените щати намалява с 6,5%.

Пекин към момента удължава наказанията за американските компании, като забавя митническо освобождаване за техни стоки и забавя издаването на лицензи във финансови и други области.

САЩ обвинява Китай, че краде или притиска компании да предават технологии и неправилно субсидира своите индустрии. САЩ, Япония, Европа и други партньори се оплакват от китайските планове за създаване на ръководени от правителството глобални конкуренти в областта на роботиката, електрическите автомобили и други технологии и нарушават задълженията на Пекин за отворен пазар.

Тръмп реши да отложи някои мита за китайски стоки

Тръмп реши да отложи някои мита за китайски стоки

Заради "здраве, безопасност, национална сигурност и други фактори"