САЩ отлагат налагането на мита за някои стоки, внос от Китай до 15 декември поради "здраве, безопасност, национална сигурност и други фактори", съобщава БиБиСи.

Продуктите включват мобилни телефони, лаптопи, конзоли за видеоигри, някои играчки, компютърни монитори и някои обувки и дрехи. Изненадващата новина от търговското представителство на САЩ предизвика 5% скок на акциите на Apple. Други артикули, изправени пред 10% мита, ще продължат да бъдат, както е планирано от 1 септември.

Съобщението на USTR е публикувано минути, след като китайското Министерство на търговията заяви, че вицепремиерът Лиу Хе е провел телефонен разговор с американски търговски представители на администрацията.

Инвеститорите в технологии приветстват новините за изключенията. Трите основни индекса на Уолстрийт се повишиха с над 1,5%. Във Великобритания акциите, също се повишиха, като Glencore нарасна с 2,5%.

Болтън иска по-строга и твърда Великобритания спрямо Иран и Китай

Болтън иска по-строга и твърда Великобритания спрямо Иран и Китай

САЩ се надява и на отказ от ядреното споразумение с Иран

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви на 1 август, че ще наложи 10% мита за 300 милиарда долара китайски стоки, обвинявайки Китай, че не е спазил обещанията за закупуване на повече американски селскостопански продукти.

Той също така лично критикува китайския президент Си Дзинпин за това, че не е успял да спре продажбите на синтетичния опиоиден фентанил на фона на криза с предозиране с опиоиди в САЩ.

В Туитър Тръмп намеква, че очаква нещо в замяна, заявявайки, че провалът на Китай за "големи покупки" от "великите американски фермери" може да е на път да се промени.

Тръмп иска от Абе, Япония да купува селскостопански продукти от САЩ

Тръмп иска от Абе, Япония да купува селскостопански продукти от САЩ

Става въпрос за "огромна сума" за соя и пшеница

Съобщението на USTR идва на фона на нарастващите опасения относно забавянето на глобалната икономика. Goldman Sachs заяви в неделя, че страховете от търговската война между САЩ и Китай, водещи до рецесия, се увеличават.

По-рано във вторник главните търговски преговарящи за Китай, вицепремиерът Лиу Хе и министърът на търговията Джун Шан, разговаряха с колегите си от САЩ, министърът на финансите Стивън Мнучин и търговския представител Робърт Лайтхайзер.

"Синхуа" съобщава, че китайските представители са изразили "сериозен протест" срещу наказателните задължения, които трябва да влязат в сила на 1 септември. Лайтхайзер и Хе са насрочили следващ телефонен разговор след две седмици.

Двете страни трябваше да проведат още един кръг от срещи във Вашингтон през септември, но влошаването на отношенията през последните две седмици постави под въпрос дали разговорите ще се проведат.

Допълнителните подробности и списъците на конкретните видове продукти, трябва да бъдат публикувани от USTR по-късно.

Тръмп не е готов да подпише търговско споразумение с Китай

Тръмп не е готов да подпише търговско споразумение с Китай

Според него тази била най-лошата година за Пекин от 35 години насам