Съединените щати не са готови за сделка по въпросите на търговията с Китай. Това заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от РИА Новости.

Държавният глава на САЩ поясни, че преговорите между двете страни продължават. Според него тази година е била най-лошата от последните 35 години насам за Китай.

В началото на август Тръмп обяви намеренията на САЩ да въведат 10% мито за стоки от Китай на обща стойност 300 милиарда долара. Същевременно Народната банка на Китай започна да сваля курса на юана спрямо долара и в средата на тази седмица един долар вече се равняваше на 7 юана.

От 1 септември Тръмп удря Китай с нови мита
Обновена

От 1 септември Тръмп удря Китай с нови мита

С 10% ще бъдат обложени стоки за $300 млрд.

Във вторник Съединените щати включиха Китай в списъка на държавите, манипулиращи валутата, и обявиха, че ще работят с Международния валутен фонд за премахване на "несправедливото предимство", което е получил Китай.

Според Пекин решението на САЩ е необмислен ход. Азиатската държава предупреди, че това ще доведе до трусове на международните финансови пазари и ще стане пречка пред възстановяването на световната икономика.

Централната банка на Китай изтъкна, че не възнамерява да използва курса на юана като инструмент за реакция в търговската война със Съединените щати.

Китай отвръща на удара на САЩ – налага мита от 1 юни
Обновена

Китай отвръща на удара на САЩ – налага мита от 1 юни

2 493 стоки ще бъдат обложени с 25-процентово мито