Западът се опитва да извърши цветна революция в Хонконг, за да създаде трудности за развитието на Китай, обяви пред репортери новият китайски посланик в Русия Чжан Ханхуей, цитиран от ТАСС.

"Бих искал да кажа, че това е един вид цветна революция. Някои сили на Запада я задвижват задкулисно, но тези сили са очевидни. Те искат да подкопаят системата "една държава - две системи ", за да създадат трудности за развитието на Китай", обяснява той.

"Хонконг е китайски Хонконг, не е американски, не е английски. Ние няма да позволим на тези непознати да си навират носа в нашите дела", добавя дипломатът.

Китай сравни протестиращи в Хонконг с терористи и разположи техника в Шенжен

Китай сравни протестиращи в Хонконг с терористи и разположи техника в Шенжен

Китайските държавни медии не спират да призовават за по-сериозни действия и за справяне с протестите

Ханхуей подчертава, че Китай има способността и волята да защитава своите интереси, териториална цялост и суверенитет.

"Ако тези сили отвън не спрат да се намесват във вътрешните работи на Китай, те самите ще си го получат", предупреждава той.

Пекин е решен да работи за повишаване на нивото на руско-китайските отношения. "Трябва да отворим нова страница. Скоро ще отпразнуваме тържествено годишнина на двустранните отношения. В бъдеще ще развием отношенията си на по-високо ниво".

Посланикът обяснява, че това, което е положено в продължение на 70 години на дипломатически отношения, е мощна основа и именно на тази основа Русия и Китай следва да развиват своето сътрудничество. Ханхуей определи руско-китайските отношения като най-силните в света и най-добрите между съседните страни.

САЩ продължава дипломатическите совалки за ракети със среден обсег в Азия

САЩ продължава дипломатическите совалки за ракети със среден обсег в Азия

Но страните сами ще решават дали да ги сложат

"Заедно станахме свидетели на бързото развитие на междудържавните отношения между нашите държави и, разбира се, днес можем с гордост да кажем, че китайско-руските отношения са най-добрите, най-трайните в света. Това са най-добрите отношения между съседните страни", обяснява той.

Говорейки за дългата история на приятелските отношения между страните, посланикът спомена помощта на СССР в развитието на китайската индустрия. "Никога няма да забравим тази помощ след формирането на КНР по време на първото формиране на републиката... Именно Съветският съюз помогна на Китай да изгради силна основа на индустрията и промишлеността", коментира посланикът и допълва, че "много от създадените тогава предприятията са водещи в Китай."

"През втората половина на годината имаме много важни посещения. Това е 24-ата редовна среща на премиерите, тя ще бъде в Санкт Петербург. Около тази редовна среща все още има много механизми на ниво вицепремиери: това е съвместна комисия, която организира редовни срещи на премиерите хуманитарната част, в областта на енергетиката, инвестициите - има много такива механизми и те ще работят", допълва посланикът.

Тръмп реши да отложи някои мита за китайски стоки

Тръмп реши да отложи някои мита за китайски стоки

Заради "здраве, безопасност, национална сигурност и други фактори"