Сателитните снимки показват бронирани машини и други превозни средства, принадлежащи на военизираната полиция на Китай, разположени в спортен комплекс в град Шенжен, което някои интерпретират като заплаха от Пекин да използват сила срещу про-демократичните протестиращи в Хонконг, съобщава АП.

Снимките от WorldView на Maxar, показват 500 или повече превозни средства, паркирани във и около футболен стадион в Спортен център в Шенжен Бей.

Китайските държавни медии съобщават, че ученията са планирани преди това и не са пряко свързани с вълненията в Хонконг, въпреки че те пристигат малко след като централното правителство в Пекин заяви, че протестите започват да показват "признаци на тероризъм".

Лидерът на Хонконг: Протестите ни тласкат по път без връщане назад

Лидерът на Хонконг: Протестите ни тласкат по път без връщане назад

Кари Лам предупреждава за опасните последствия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Туитър, че американското разузнаване вярва, че китайското правителство премества войски към границата си с Хонконг и че "всички трябва да са спокойни и в безопасност!"

Пекин очевидно не иска да изпрати полицейски или армейски части от континенталната част или да мобилизира гарнизона на Народната освободителна армия в Хонконг, за да потуши размириците. Той се възприема като пагубен ефект както за репутацията на територията като сигурно и стабилно място за инвестиране, така и като индикация за неуспеха на комунистическата партия да спечели сърцата и умовете на 7,3 милиона жители на града, 22 години след като бившата британска колония е предадена на Китай.

Това би било също така шокиращо напомняне за кървавото противодействие на демонстрациите площад Тиананмън в Пекин преди 30 години, което остава тема табу в Китай, но се отбелязва с мащабен митинг и поход всяка година в Хонконг.

Ситуацията на летището в Хонконг се нормализира

Ситуацията на летището в Хонконг се нормализира

Властите използваха сила

Въпреки това се смята, че континентален Китай вече е изпратил офицери за укрепване на редиците на хонконгската полиция и може също да са заложени примамки сред протестиращите, за да се насърчават по-насилствените действия, които в крайна сметка биха могли да обърнат обикновените хонконгчани срещу протестното движение.

Подобна промяна в настроенията все още не се е случила, въпреки нарастващото насилие около протестите и спирането на летището в продължение на два дни, след като то бе окупирано от демонстранти.

Демонстрантите твърдят, че се борят срещу ерозията на споразумението "една държава, две системи", което поддържа известна автономия на Хонконг, след като Китай го получи обратно от Великобритания през 1997 г.

Китайските държавни медии не спират да призовават за по-сериозни действия и за справяне с протестите.

Тръмп следи ситуацията в Хонконг

Тръмп следи ситуацията в Хонконг

САЩ притеснени от развоя на събитията

"Екстремни политически идеи намериха изражение в Хонконг, като някои напоследък дори повдигат лозунги като "Хонконгска независимост". Което означава, че принципът "една страна, две системи" е изправен пред ново предизвикателство", заяви китайският автор Ли Пейвен.

Китайският офис за връзка в Хонконг заяви в сряда, че антиправителствените протестиращи не се различават от "терористите". Базираната в Пекин служба за Хонконг и Макао заяви, че престъпленията трябва да бъдат строго наказани в съответствие със закона.

Сериозните изявления на централното правителство на Китай следват жестоки сблъсъци между протестиращи и полиция за борба с безредици на международното летище в Хонконг.

Китай към протестиращите в Хонконг: Не бъркайте сдържаността със слабост

Китай към протестиращите в Хонконг: Не бъркайте сдържаността със слабост

"Да изясним на престъпниците и мръсните сили зад тях: тези, които си играят с огъня, ще изчезнат в него"

Няколко десетки протестиращи остават на летището, докато работници го почистиха от кръв и отломки. Бюрата за регистриране на полети са отворени за опашките от стотици уморени пътници, които чакат своите полети.

Китайската служба по въпросите на Хонконг и Макао заяви, че категорично осъжда "престъпните действия" в Хонконг, включително това, което наричат нападение срещу китайски журналист и турист на летището.

Полицията също осъди действията на протестиращите и заяви, че голяма група е "тормозела и нападнала посетител и журналист". Някои протестиращи коментират, че един от тези мъже е китайски агент под прикритие, докато за друг е потвърдено, че е репортер на китайския вестник Global Times.

Китай не пусна американски кораби в Хонконг

Китай не пусна американски кораби в Хонконг

Ескалация на напрежението