Радикалните протестиращи в Хонконг не трябва да бъркат сдържаността на Китай със слабост, заяви китайската служба по въпросите на Хонконг, като обеща, че "бруталните престъпници", които тласкат града към "опасна бездна", ще бъдат изправени пред съда, съобщава "Ройтерс".

"Бих искал да предупредя всички престъпници: никога не преценявайте неправилно ситуацията и не бъркайте сдържаността ни със слабост", се казва в документа на китайското правителство в Хонконг и Макао в документ, оповестен по време на брифинг в Пекин.

Малка група насилствени радикали са начело на протестите, като "в средата има любезни граждани, които са заблудени и принудени да се присъединят", се казва в документа от представителите Ян Гуанг и Сю Луинг.

В него се казва, че антикитайските сили са "задкулисните майстори", които "открито и нагло въодушевяват" протестиращите.

"Бихме искали да изясним на много малката група от безскрупулни и брутални престъпници и мръсните сили зад тях: тези, които си играят с огъня, ще изчезнат в него. И в крайна сметка ще бъдат наказани."

Властите в Хонконг предупреждават за опасна ситуация в района

Властите в Хонконг предупреждават за опасна ситуация в района

Кари Лам обяснява, че радикалните действия застрашават принципа за "една страна - две системи"

Полицията в понеделник стреля със сълзотворен газ по протестиращите в бившата британска колония, след като общата стачка прекъсна транспорта, а подкрепяният от Пекин лидер на града предупреди, че просперитетът му е застрашен.

Протестите надминаха по-ранните прояви на несъгласие по мащаб и интензивност, и като че ли са провокирани от отказа на ръководителя на Хонконг Кари Лам за пореден път да отговори на което и да е от исканията на протестиращите, като същевременно предупреди за изключително опасна ситуация.

Протестите представляват най-голямата политическа заплаха за правителството на Хонконг след връщането на територията по китайско управление през 1997 г. и едно от най-големите предизвикателства пред китайския лидер Си Дзинпин, откакто е на власт от 2012 г.

Обща стачка в Хонконг, стигна се до сблъсъци с полицията

Обща стачка в Хонконг, стигна се до сблъсъци с полицията

Китайските власти се стремят да ограничат правата...