Ръководителят на администрацията на Хонконг Кари Лам предупреди, че в Хонконг се очертава доста опасна ситуация, която може да застраши принципа "една държава - две системи" и националния суверенитет. Тя обяви това в понеделник на среща с журналисти, съобщават ТАСС и "Ройтерс".

"Хонконг се счита за най-безопасния град в света. Но редица радикални действия го поставят в опасна ситуация", коментира Лам допълва, че някои участници в протестни акции хвърляха тухли и коктейли Молотов, обсаждат полицейски участъци и блокират работата на транспорта.

"Някои хора хвърлиха национално знаме в морето, други призоваха за революция. Такива действия застрашават принципа "една държава - две системи, просперитетът и икономиката на Хонконг", обяснява тя.

Протестите в Хонконг предизвикаха транспортен хаос

Протестите в Хонконг предизвикаха транспортен хаос

Жителите на метрополията не спират с демонстрациите

Ръководителят на администрацията заяви, че острата криза, е надхвърлила протестите срещу закона за екстрадиция, който вече е отхвърлен. В същото време Кари Лам отново отказва да подаде оставка, като подчертава, че тя и нейните колеги са отговорни за 7,5 милиона жители на този специален административен регион.

Тя призовава всички да оставят настрана разногласията и да постигнат бързо възстановяване на обществения ред.

Преди няколко седмици избухнаха масови протести срещу законопроект, иницииран от местните власти, който има за цел да създаде механизъм за екстрадиция от Хонконг в континентален Китай за лица, заподозрени в нарушаване на законите на КНР. Под натиск от страна на обществеността, Лам обяви решението за премахване на законопроекта от дневния ред, но това не спря вълната от антиправителствени протести.

Протестиращите в Хонконг се преместват към луксозен търговски район

Протестиращите в Хонконг се преместват към луксозен търговски район

Полицията ги маркира с цветен спрей, за да ги различава от мирни граждани

"Те твърдят, че искат революция и да възстановят Хонконг, тези действия далеч надхвърлиха първоначалните им политически искания", коментира Лам, придружена от висши членове на нейната администрация.

На първата си пресконференция след 22 юли Лам подчерта, че протестите "тласкат нашия град, градът, който всички обичаме и много от нас помогнаха да се изгради, до ръба на много опасна ситуация".

Опозиционните сили призоваха за масова стачка в понеделник. Хиляди антиправителствени демонстранти предизвикаха хаос в движението в сутрешния час пик, блокирайки редица пътища и тунели, нарушиха работата на метрото и летището. Над сто полета бяха отменени, а валутният индекс Hang Seng за този час падна с 3%.

Китайската армия прекрати мълчанието, предупреди жителите на Хонконг

Китайската армия прекрати мълчанието, предупреди жителите на Хонконг

Според експерти коментарите от страна на китайската армия са част от психологическата война