Протестиращите в Хонконг масово се преместват към луксозен търговски квартал в неделя вечер, след като полицаи използваха сълзотворен газ, за ​​да разчистят района, който преди това заемаха, съобщава АП.

Облечени с жълти каски и черни маски на лицата, протестиращите се измъкнаха от метростанция в залива Каусуей, като няколко души насочваха движението.

Камерите за наблюдение на гарата са покрити с черни лента и чадъри, докато протестиращите се разпръсват. В района, в които се намират скъпи магазини и ресторанти, са издигнати барикади.

Полицията използва повече сълзотворен газ по-рано в залива Каусуей и успява да разпръсне по-голямата част от демонстрантите, но някои протестиращи се съпротивляват, като хвърлят кутиите с газ обратно към полицията и ги замерват с яйца и други предмети.

Протестиращи дебатират дали биха могли да защитят района или дали трябва да се преместят в друг район. По-рано през деня, полицейско управление стана цел на протестиращите, тъй като два протеста от различни части на града се събраха.

Протестиращите вярват, че китайското правителство и администрацията на ръководителя на Хонконг Кери Лам се борят срещу гражданските свободи и политическата автономия, обещани при връщането на бившата британска колония на Китай през 1997 г.

20 задържани след протеста в Хонконг

20 задържани след протеста в Хонконг

За днес се готви нова демонстрация

"Ние не сме просто друг китайски град. Ние сме Хонконг", коментира 53-годишната Кара Лий, застрахователен агент. "Срамувам се, защото дълго време не правихме нищо. Но сега сме будни. Трябва да говорим заради следващото поколение. Наша морална отговорност е."

Полицията заяви в изявление в неделя, че ще използва оцветен течен спрей, за да различи протестиращите от останалите членове на обществеността. Те казаха, че спреят е безвреден, но ще остане върху кожата и дрехите като начин за маркиране на демонстрантите, както и че багрилото може да се прилага и за сълзотворен газ.

Протестиращите изискват независимо разследване за полицейски злоупотреби и реакцията на правителството при нападението на жп гара, при което са ранени 44 души. Те също искат Лам да подаде оставка. Активисти призоваха за обща стачка в целия град в понеделник.

Жителите на Хонконг все по-често обвиняват управляващата комунистическа партия на Китай в посегателство върху техните свободи. Тези страхове са подхранвани от арестите на активисти в Хонконг.

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу поредния протест

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу поредния протест

Тази вечер демонстрантите обсадиха полицейски участък в популярния туристически район