Ситуацията на летището в Хонконг в сряда сутринта постепенно се връща към нормалното. По-голямата част от демонстрантите напуснаха сградата, пътниците са регистрирани за огромната част от полетите. Това съобщава местната телевизия.

Правителството на този специален административен район на Китай осъди вълненията в залите за пристигане и заминаване ден по-рано. "Предната вечер голяма група демонстранти незаконно се събра на международното летище. Те задържаха, тормозеха и унизиха пътник и журналист", се казва в изявлението. И двамата пострадали са хоспитализирани.

Тръмп следи ситуацията в Хонконг

Тръмп следи ситуацията в Хонконг

САЩ притеснени от развоя на събитията

Полицията във вторник вечерта използва сълзотворен газ и гумени палки срещу групи протестиращи на летището, държащи двама души, които ги обвиняват, че са "агенти на континентален Китай". Тълпата заобиколи пътника, когото смяташе за агент на Китай под прикритие. Той загуби съзнание и се нуждаеше от хоспитализация. Беше извикана линейка за транспортирането му до болницата, но демонстрантите се опитаха да попречат да му се предостави медицинска помощ и влязоха в конфронтация с пристигналата полиция. След това протестиращите завързаха ръцете на друг посетител от континентален Китай, който се оказа журналист на пекинското издание.

Според местните власти по време на сблъсъците полицията задържа петима радикали, а двама служители на реда са хоспитализирани. Междувременно администрацията на летището в Хонконг получи съдебна заповед, която позволява извеждането на демонстранти от терминала.

Летището в Хонконг отново затвори заради протести

Летището в Хонконг отново затвори заради протести

ООН призовава властите към сдържаност, а демонстрантите към мирен протест

Преди повече от два месеца в Хонконг избухнаха масови протести срещу законопроект, иницииран от местните власти, който се стреми да установи механизъм за екстрадиция от Хонконг в континентален Китай за преследване на лица, заподозрени в нарушаване на китайските закони или издирвани. Под обществен натиск шефът на местната администрация Кари Лам изтегли законопроекта, но това не спря вълната на протестите. В понеделник и вторник демонстрантите превзеха летището, където бяха отменени стотици полети.