Летището в Хонконг отново затвори заради протести. Регистрирането на пътници за полети е спряно на международното летище за втори пореден ден, съобщава БиБиСи.

Летището, което е едно от най-натоварените в света, е място за протести пети пореден ден.

Видеоклипове в социалните медии показват пътници, които се опитват да минат да влязат през демонстранти, които седят и блокират всяко заминаване.

Забелязват се протестиращи, които използват багажни колички за да изграждат барикади, а някои пътници изпадат в стрес.

Лидерът на града Кари Лам по-рано отправи ново предупреждение към протестиращите.

Администрацията на летището спря всички полети до и от летището в понеделник, а превозвачът Cathay Pacific Airways Ltd заяви днес, че са прекратени всички регистрации за полети.

"Операциите на терминала на международното летище в Хонконг бяха сериозно нарушени в резултат на публично събиран на летището днес", допълва администрацията.

В отделно изявление Cathay Pacific обяснява: "Има вероятност от по-нататъшни прекъсвания на полети в кратък срок".

Лидерът на Хонконг: Протестите ни тласкат по път без връщане назад

Лидерът на Хонконг: Протестите ни тласкат по път без връщане назад

Кари Лам предупреждава за опасните последствия

Службата на Върховния комисар по правата на човека на ООН призова властите в Хонконг за сдържаност към демонстрантите, обяви във вторник на брифинг в Женева говорителят Рупърт Ковил, съобщава ТАСС.

"Службата призовава властите в Хонконг да действат сдържано, като гарантират, че правата на онези, които изразяват мирно мненията си, се спазват и защитават", допълва той.

ООН счита, че реакцията на правоприлагащите органи на евентуално насилие трябва да бъде "пропорционална и в съответствие с международните стандарти за използване на сила", обяснява Колвил.

Както официалният представител подчертава, получени са доказателства, че действията на службите в Хонконг не отговарят на "международните норми и стандарти".

По-специално, сълзотворен газ многократно се пуска в посока "затворени пространства, пълни с хора и директно в някои протестиращи, което създава риск от смърт или сериозни наранявания".

ООН призова властите в Хонконг "незабавно да разследват тези инциденти" и да гарантират, че правоприлагащите служби "спазват правилата". Ако е необходимо, тези правила трябва да бъдат изменени "в съответствие с международните стандарти".

В същото време върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачеле "осъди всички форми на насилие и унищожаване на собственост и призова всички демонстранти да изразят мненията си по мирен начин".

Бачеле призовава за "открит и приобщаващ диалог, насочен към мирното разрешаване на всички въпроси. Това е единственият надежден начин за постигане на дългосрочна политическа стабилност и обществена сигурност чрез създаване на начини, хората да участват в обществените дела".

Международното летище на Хонконг е затворено заради протести

Международното летище на Хонконг е затворено заради протести

Китай: Радикалните демонстранти показват първи признаци на тероризъм