Международното летище в Хонконг отмени всички излитания, тъй като хиляди антиправителствени протестиращи го окупираха. Пътниците са предупредени да не пътуват до летището, което е един от най-натоварените транспортни центрове в света, съобщава БиБиСи.

Много от протестиращите са критични към действията на полицията, които в неделя бяха заснети да стрелят със сълзотворен газ и несмъртоносни боеприпаси на близко разстояние.

Някои протестиращи носят превръзки на очите си от солидарност с момиче, което губи едното си око, уцелено от полицейски гумен куршум.

В изявление в понеделник следобед летищната администрация на Хонконг заяви, че отменя всички полети, които все още не са чекирани. Повече от 160 полета, които трябва да излетят след 18ч. местно време, вече са отменени.

Властите заявяват, че пристигащите, които вече летят за Хонконг, все още ще могат да кацат, но всички други планирани полети са отменени.

Полицията в Хонконг изстреля сълзотворен газ по протестиращите

Полицията в Хонконг изстреля сълзотворен газ по протестиращите

Протестните маршове отново се превърнаха в конфронтация между полиция и активисти

Според публикации в Туитър, Пекин изпраща военни сили от континенталната част на Китай към Хонконг. Ситуацията на границата с Шенжен е представена с множество чакащи военни камиони. 

Китайските власти, които все още не са се намесили физически, за да потушат размириците, използваха най-сериозното си предупреждение до момента, за да осъдят протестите.

"Радикалните демонстранти в Хонконг многократно са използвали изключително опасни инструменти за нападение над полицаи, което вече представлява сериозно насилие, а също така показват и първи признаци на появяващ се тероризъм", коментира Ян Гуан, говорител на Службата по въпросите на Хонконг и Макао.

"Това потъпква върховенството на закона и социалния ред в Хонконг", допълва говорителят.

На други места Cathay Pacific предупреди служителите си, че могат да бъдат уволнени, ако "подкрепят или участват в незаконни протести" в Хонконг.

Полицията в Хонконг показва и ново водно оръдие, което ще използва за борба с протестите.

Китай към протестиращите в Хонконг: Не бъркайте сдържаността със слабост

Китай към протестиращите в Хонконг: Не бъркайте сдържаността със слабост

"Да изясним на престъпниците и мръсните сили зад тях: тези, които си играят с огъня, ще изчезнат в него"