Ожесточените протести тласкат Хонконг по "път без връщане назад", предупреждава лидерът на местното правителство Кари Лам, цитирана от АФП.

Международното летище в Хонконг - осмо по големина в света по брой пътници, все още опитва да се възстанови след първото по рода си затваряне заради протеста на хиляди продемократични демонстранти.

Дейността на летището беше подновена днес, но стотици полети все още са отменени, а демонстрантите обявиха, че готвят нови протести следобед.

Демонстранти започнаха тридневна седяща стачка на летището в Хонконг

Демонстранти започнаха тридневна седяща стачка на летището в Хонконг

"Спасете Хонконг от тиранията и полицейската бруталност!", зоват те

До затварянето му се стигна след криза, продължаваща месеци заради проектозакон, позволяващ екстрадиране в Китай. Въпреки че той беше отложен, демонстрантите продължават да настояват за окончателната му отмяна, както и за оставката на лидера на местното правителство Кари Лам.

Самата Лам предупреди за опасните последствия, пред които е изправен градът - един от най-важните финансови центрове на Азия, в случай че не се сложи край на насилието.

Прилагането или оправдаването на насилието ще отведе Хонконг по път без връщане назад и ще изправи обществото пред изключително притеснителна и опасна ситуация, увери тя на пресконференция.

Лам призова протестиращите: "Помислете за миг, погледнете нашия град, нашия дом. Наистина ли искате да го тласнете в бездната?"

Международното летище на Хонконг е затворено заради протести

Международното летище на Хонконг е затворено заради протести

Китай: Радикалните демонстранти показват първи признаци на тероризъм