Лидерът на правителството в Хонконг Кари Лам обяви, че законопроектът за екстрадицията, довел до вълна от протести, е "мъртъв", съобщава АФП.

Тя обаче отказа да обяви оттеглянето на текста, каквото е искането на демонстрантите.

От седмици бившата британска колония е в тежка политическа криза. Причината е, че хората не одобряват спорния текст, поради което излязоха на улицата в знак на мирен протест. На някои места обаче се стигна до размирици и сблъсъци между полицията и радикални демонстранти.

Въпреки че правителството обяви прекратяването на проекта, това не беше достатъчно за потушаване на напрежението, което прерасна в движение, борещо се за демократични реформи и утвърждаване на свободите в района.

Протестиращи нахлуха и окупираха парламента на Хонконг

Протестиращи нахлуха и окупираха парламента на Хонконг

Кадри на живо показват протестиращи да рушат в сградата

Лам призна, че опитите на правителството да приеме законопроекта са били "пълен провал".

"Дадох си сметка, че има фундаментални проблеми в обществото в Хонконг. Най-напред трябва да разберем какви точно са тези проблеми и да намерим решение, за да вървим напред", заяви правителственият лидер пред част от протестиращите. Лам обаче не прие някои от ключовите искания на демонстрантите, каквото е настояването за пълно оттегляне на проекта за екстрадицията.

"Всъщност ако проектът бъде оттеглен днес, след три месеца той може да се върне в Законодателния съвет. Може би гражданите искат да чуят нещо решително и окончателно. В такъв случай думите "законопроектът е мъртъв" ми се струват достатъчно ясни".

В Китай обвиняват западните идеолози за размириците в Хонконг

В Китай обвиняват западните идеолози за размириците в Хонконг

Постоянно се опитват да създават безредици срещу правителства, които не харесват ... причиняват мизерия и хаос в Латинска Америка, Африка, Близкия изток и Азия