Китайските държавни медии обвиниха западните правителства в намеса за размирици в Хонконг на фона на ескалиращата дипломатическа полемика между Китай и Обединеното кралство заради протестите в бившата британска колония, съобщава "Ройтерс".

"Идеолозите в западните правителства никога не престават да се опитват да създават безредици срещу правителства, които не им харесват, въпреки че техните действия причиняват мизерия и хаос в страната след страна в Латинска Америка, Африка, Близкия изток и Азия", пише "Чайна Дейли".

"Сега те се опитват да направят същия трик и в Китай", допълват те.

Стотици протестиращи обсадиха и нахлуха в парламента на Хонконг в понеделник след демонстрация, отбелязваща годишнината от връщането на китайското управление през 1997 г. под формула "една страна, две системи", която включва права и свободи, които не съществуват в континентален Китай, включително правото на протест.

Това бе и след седмици на протести срещу вече отменения законопроект за екстрадиране, който според критиците би подкопал върховенство на закона в Хонконг и ще даде на Пекин правомощия да преследва активисти в континенталните съдилища, които се контролират от Комунистическата партия.

Полицията в Хонг Конг е арестувала десетки във връзка с протестите, очакват се още арести.

Китай смъмри Великобритания заради Хонконг

Китай смъмри Великобритания заради Хонконг

Изпрати протестна нота на Лондон

Щетите в сградата на парламента, където протестиращите разбиваха мебели и драскаха с графити стените, принудиха правителството да го затвори за две седмици. Комисията на Законодателния съвет трябва да проведе специална среща в неразкрито място по-късно в четвъртък.

Китайският ежедневник обвинява западните сили, че подбуждат към размирици срещу правителството на Хонконг "като средство за оказване на натиск върху централното правителство. Насилието, което тези западни агитатори поощряват, потъпква върховенството на закона в Хонконг и подкопава социалния му ред".

Редакционна статия в "Глобал Таймс", публикувана от "Народен ежедневник" на Комунистическата партия, критикува коментарите на британския външен министър Джереми Хънт и заяви, че "дипломацията на Великобритания към Китай ще плати за неговото поведение".

Хънт предупреди във вторник за последствията, ако Китай не спази китайско-британската съвместна декларация от 1984 г. относно условията за връщане на Хонконг. Неговите коментари бяха посрещнати от остър укор от посланика на Китай в Обединеното кралство, който обясни на Великобритания в сряда да държи ръцете си далеч от Хонконг.

Великобритания привика китайския посланик за Хонконг

Великобритания привика китайския посланик за Хонконг

Китай разкритикува Великобритания във връзка с предупреждението