Великобритания привика посланика на Китай след критика по адрес на външния министър на Обединеното кралство Джереми Хънт заради британската подкрепа за протестиращите в Хонконг, пише "Дейли телеграф".

Китай разкритикува Великобритания във връзка с предупреждението на британския министър на външните работи Джереми Хънт, че Пекин трябва да изпълни ангажиментите си за защита на свободите в Хонконг или ще се изправи пред сериозни последици. Пекин изпрати протестна нота на Великобритания заради коментарите.

Спокойствието се завръща в Хонконг след сблъсъците в парламента

Спокойствието се завръща в Хонконг след сблъсъците в парламента

Пътищата в центъра на града вече са разчистени

Най-малко 1 милион жители на Хонконг взеха участие в последните протести, които парализираха града. Демонстрациите са предизвикани във връзка със законопроект за екстрадиране на жители на града в Китай. Правителството на Хонконг се съгласи да отложи приемането на закона за неопределено време, но протестните демонстрации продължават. Управителят на района Кари Лам е изправена пред продължаващи призиви да подаде оставка.

Китай скастри протестите в Хонконг като "напълно неприемливи"

Китай скастри протестите в Хонконг като "напълно неприемливи"

"Стъпкаха върховенството на закона и накърниха социалния ред в Хонконг"

В понеделник, на 22-годишнината от предаването на Хонконг от страна на Великобритания на Китай, стотици протестиращи нахлуха в законодателния орган и изрисуваха с графити стените.

Великобритания предаде Хонконг под китайско управление през 1997 г. под формулата "една страна, две системи", която позволява свободи, невиждани в континентален Китай.