Правителството на Китай осъди остро протестиращите, които щурмуваха и вандалстваха в парламента на Хонконг вчера, наричайки действията им "напълно неприемливи".

В изявление, цитирано от държавната агенция "Синхуа", представителството на китайското правителство в Хонконг изтъква, че е "шокирано, възмутено и категорично осъжда" обсадата на сградата на парламента, която последва ден на протести срещу спорния законопроект за екстрадиция на граждани на специалния административен район в Китай.

Протестиращи нахлуха и окупираха парламента на Хонконг

Протестиращи нахлуха и окупираха парламента на Хонконг

Кадри на живо показват протестиращи да рушат в сградата

"Някои крайни елементи използваха прекомерно насилие, за да щурмуват сградата на парламента и извършиха серия от мащабни атаки. Това е шокиращо, сърцераздирателно и разгневяващо", се изтъква в изявлението.

"Техните актове на насилие са изключително предизвикателство за върховенството на закона в Хонконг и сериозно подкопаха мира и стабилността. Това е напълно неприемливо", се подчертава още в изявлението на Китай.

В изявлението се казва, че представителството на Китай е подкрепило властите в Хонконг да разследват актовете на насилие, за да защитят закона и реда в полуавтономния регион.

В изявлението се изтъква, че 1 юли, 22-ата годишнина от предаването на суверенитета на Хонконг от Великобритания на Китай, трябваше да бъде "радостен ден", но някои "крайни радикали" използваха законопроекта за екстрадиция като претекст да щурмуват парламента.

"Тези сериозни незаконни действия стъпкаха върховенството на закона и накърниха социалния ред в Хонконг", се допълва в изявлението, като се подчертава: "Това е крещящо предизвикателство към формулата "Една страна, две системи". Ние категорично осъждаме това."

Тежки сблъсъци между полиция и протестиращи в Хонконг

Тежки сблъсъци между полиция и протестиращи в Хонконг

Счупиха входната врата на сградата на правителството

Напреженията във връзка с продължаващите от седмици протести срещу законопроекта ескалираха вчера, като полицията в Хонконг използва сълзотворен газ тази сутрин, за да разпръсне стотици непокорни протестиращи, които окупираха сградата на парламента, рисувайки графити и издигайки стария колониален флаг, на годишнината от връщането на Хонконг към китайско управление.

Един от печатните официози на Комунистическата партия на Китай също призова за "нулева търпимост" към събитията в Хонконг.

"Вследствие на сляпа арогантност и ярост протестиращите показват пълно незачитане на закона и реда", се изтъква в редакционна статия в китайската и английската версия на Global Times, друг печатен китайски официоз.

"Китайското общество е наясно, че политиката на нулева търпимост е единственото лекарство за такова разрушително поведение. В противен случай, и без тази политика, това би било подобно на отварянето на кутията на Пандора", се допълва в статията.

Опонентите на законопроекта за екстрадицията, който ще разреши хора да бъдат изпращани в Китай за съдебен процес в съдилища, контролирани от Комунистическата партия, се опасяват, че това е заплаха за върховенството на закона в Хонконг.

Продължават протестите в Хонконг

Продължават протестите в Хонконг

Спорен закон