Полицията в Хонконг влезе в сблъсъци с протестиращи, отбелязващи годишнината от предаването на автономния район от Великобритания на Китай.

В хаотични сцени полицията използва пиперлив спрей и палки, за да удържи протестиращите пред място, където се провежда ежегодна церемония по издигане на знаме по повод предаването на областта.

Малка група протестиращи също така потрошиха стъклената входна врата на местния парламент.

Продължават протестите в Хонконг

Продължават протестите в Хонконг

Спорен закон

Това е последният от серията протести срещу спорния законопроект, който ще позволи екстрадиране на граждани на Хонконг в Китай.

Правителството на Хонконг се съгласи да отложи приемането на закона за неопределено време, но протестните демонстрации продължават, като управителят на района Кари Лам е изправена пред продължаващи призиви да подаде оставка.

Всяка година се провеждат събития в подкрепа на демокрацията, отбелязващи предаването на Хонконг на Китай. Очаква се огромни тълпи да присъстват на протестен марш по-късно днес, но полицията настоява организаторите да съкратят или отменят събитието заради опасения за сигурността.

Лидерът на Хонконг се извини повторно за закона за екстрадиция

Лидерът на Хонконг се извини повторно за закона за екстрадиция

Лам се извинени и с писмено изявление в неделя, което много хора обявиха за неискрено

Церемонията по издигането на знамето за отбелязване на предаването се проведе в конгресния и изложбен център на Хонконг, на фона на масирано присъствие на полиция.

Властите заявиха, че демонстрантите са започнали да блокират няколко пътища в близост до мястото рано сутринта тамошно време, използвайки метални и пластмасови бариери, за да блокират пътя.

Край конгресния и изложбен център полицаи, снабдени с щитове и палки, влязоха в сблъсъци със стотици протестиращи около 30 минути преди церемонията.

Полицията също така използва пиперлив спрей, за да разпръсне тълпата.

2 млн. недоволни събра протестът в Хонконг

2 млн. недоволни събра протестът в Хонконг

Недоволните, облечени в черно, се събраха, за да поискат лидерът на града да се оттегли

"Франс прес" съобщава, че най-малко една жена е видяна на кърви от рана на главата след сблъсъците.

В изявление полицията осъди "незаконните действия" от страна на протестиращите, като твърди, че са взели железни пръти и предпазители от близките строителни площадки.

По-късно от полицията казаха, че 13 полицейски служители са били откарани в болница, след като протестиращите са хвърлили "неизвестна течност". Някои са имали затруднения с дишането заради това.

Около обяд местно време отцепила се група протестиращи се премести пред сградата на местния парламент, където правителството провежда заседание.

Хиляди, облечени в черно, настояват лидерът на Хонконг да се оттегли

Хиляди, облечени в черно, настояват лидерът на Хонконг да се оттегли

Заради спорния законопроект за екстрадиция

Една малка група протестиращи са блъскали продължително метална количка срещу стъклените врати на сградата, след като някои от тях встрани са ги окуражавали.

По-късно групата е успяла да разбие вратата, но все още не са успели да нахлуят в сградата.

Полицейски части за борба с безредиците са разположени вътре в сградата.

Някои демократични депутати настояваха протестиращите да спрат да се опитват да нахлуят в сградата.

Полицията призова демонстрантите да прекратят всички актове на насилие, като помолиха обществеността да избягва зоната около парламента.