Лидерът на Хонконг Кари Лам се извини повторно днес и обясни, че е чула хората "силно и ясно" след едни от най-сериозните е протести в управлявания от Китай град срещу законопроект за екстрадиция, който тя насърчи, подкрепена от Китай и след това отложи, съобщава "Ройтерс".

Законопроектът предлага възможност за екстрадиция за всеки един отделен случай към континентален Китай, а около два милиона души протестираха по улиците в неделя, въпреки отлагането, изисквайки от Лам да го премахне изцяло и да се оттегли.

"Работата в следващите три години ще бъде трудна, но ще работим за възстановяване на доверието в ... правителството. Имаме какво да свършим. Като признание за тревогата и страховете, причинени от законопроекта през последните няколко месеца, ако нямаме доверие от хората, няма да продължим. Няма да продължа с това законодателство, ако тези страхове и тревоги не могат да бъдат адекватно адресирани" коментира Лам, цитирана от АП.

Политическата криза в Хонконг навлезе във втората си седмица

Политическата криза в Хонконг навлезе във втората си седмица

Властите освободиха активиста Джошуа Уон

Изкачването на Лам, с одобрението на лидерите на китайската комунистическа партия, бе най-големият политически обрат, след като бившата британска колония се върна към китайско управление през 1997 г. и представи ново предизвикателство за китайския президент Си Дзинпин, който управляваше с желязна юмрук, след като пое властта през 2012 г. 

Подкрепената от Пекин Лам потвърди, че няма график за възобновяване на законопроекта за екстрадицията и няма да бъде възобновен, ако правителството не може да разреши разногласията.

Мнозина обвиняват Китай, където съдилищата са строго контролирани от Комунистическата партия, за широкото намеса след връщането на Хонконг, като предложенията за екстрадиция са още един пример.

2 млн. недоволни събра протестът в Хонконг

2 млн. недоволни събра протестът в Хонконг

Недоволните, облечени в черно, се събраха, за да поискат лидерът на града да се оттегли

Лам не се появи публично след неделните протести, които бяха най-големите в града от десетилетия.

След като предложените изменения в Наредбата на правонарушителите бяха представени за първи път през февруари, Лам многократно отхвърля загрижеността, изразена в много страни, включително бизнес групи, адвокати, съдии и чужди правителства срещу законопроекта.

Критиците твърдят, че законопроектът ще подкопае върховенството на закона на Хонконг, гарантирано от формулата "една страна, две системи", според която Хонконг се връща на Китай и сега се разширява обхвата на Китай в града и позволява на граждани да бъдат изпращани произволно обратно в Китай, където не може да им се гарантира справедлив процес.

Властите в Хонконг оттеглиха спорния законопроект за екстрадицията
Обновена

Властите в Хонконг оттеглиха спорния законопроект за екстрадицията

Лам разкри промените на пресконференция

Лам се извинени в неделя вечерта чрез писмено изявление на правителството, което много хора обявиха за неискрено. Тя не успя да успокои много от протестиращите, които обясниха, че вече не й вярват и се съмняват в способността й да управлява.

Лам е кариерен служител, известна като "борец" заради своята прямота и строг стил на управление, зае длъжността си преди две години, като обеща да излекува разединеното общество. Някои наблюдатели твърдят, че тя едва ли ще се оттегли незабавно, но всички дългосрочни политически амбиции, които има, сега са почти мъртви.

Много организатори на протестите твърдят, че ще продължат да провеждат улични демонстрации, докато Лам премахне законопроекта напълно, опасявайки се, че властите могат да се стремят да го възобновят в бъдеще, когато обществото е по-спокойно.

Протестът в Хонконг: Градът е притихнал, властите отлагат дебата за екстрадиране

Протестът в Хонконг: Градът е притихнал, властите отлагат дебата за екстрадиране

Улиците отново са отворени след 70-те ранени във вчерашния протест, заклеймен от правителството като "явен бунт"