Президентът на Китай Си Дзинпин пристигна в Хонконг във връзка с 20-годишното честване предаването на града на китайската държава от страна на Великобритания, съобщава АФП.

Водещите активисти за демократично управление на града са в ареста след протест в политически разделения Хонконг.

Тридневната визита на Си е първата от 2013 г., когато пое управлението на Китай. Посещението идва в момент на нарастващи страхове, произлезли от заплахите на Пекин, засягащи свободите на полуавтономния Хонконг.

Продемократични лидери, включително Джошуа Уонг и младия законодател Натан Лоу, са сред задържаните в сряда вечерта заради нарушаване на обществения ред с организирания от тях протест пред конферентен център, където се отбелязва годишнината от предаването на Хонконг на Китай.

Към тази сутрин повече от 20 активисти остават в ареста. Техни поддръжници се събраха пред полицията, където са задържани.

Изключителни мерки за сигурност се прилагат в града заради посещението на Си Дзинпин.

От връщането на града на Китай през 1997 г. Хонконг се управлява според схемата "една страна - две системи", която предоставя невиждани на китайска територия права, включително свобода на словото и независима съдебна система. Но в последно време Пекин се опитва да се намесва в различни области, включително в политиката, образованието и медиите.

Макар че много млади активисти се заканиха да продължат протестите по време на визитата на Дзинпин, други жители на града обявиха, че ще празнуват годишнината по време на посещението на китайския лидер.

Визитата на Си ще кулминира с встъпването в длъжност на новия лидер на града Кари Лам, който беше назначен от прокитайска комсиия. Тя обеща да излекува разделението в града.