Хонконг е прихнал, протестиращи и полиция се наблюдават, ден след насилственото прочистване на хиляди демонстранти от улиците заради предложено законодателство за екстрадиция, с което заподозрени могат да бъдат изпращани в Китай, съобщава "Гардиън".

Длъжностни лица коментират, че дебатът по спорния закон за екстрадицията, който предизвика масови демонстрации, няма да се проведе в четвъртък, а правителствените служби във финансовия район са затворени. Малки групи от протестиращи остават, опитвайки се да си върнат важни райони, докато други се запасяват за протестите, търсят места за скриване на защитно оборудване.

Пътищата, които преди това бяха блокирани от демонстрантите и полицията, са отворени отново, купчини боклук от счупени очила, бутилки и чадъри са избутани встрани от пътя, където работници почистват. Десетки полицаи патрулират в централната част на Хонконг. Няколко магазина в мол близо до мястото на протестите са затворени.

Демонстрантите са шокирани от насилието от предишния ден, когато полицаи се нахвърлиха ха протестиращите, стреляха с гумени куршуми и сълзотворен газ. Най-малко 72 души са ранени и хоспитализиран, двама от които са в тежко състояние.

Няколко десетки протестиращи остават на надлез близо до правителствения комплекс, който включва Законодателния съвет, където депутатите ще обсъдят предложения законопроект, за да позволят екстрадиция на предполагаеми престъпници в континентален Китай. Критиците виждат в закона опит на Пекин да се справя с политически врагове в Хонконг, един милион хонконгци излязоха по улиците, за да протестират.

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Хонконг

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Хонконг

Отложиха дебатите за законопроекта за екстрадиция

Групата, блокирана от полицията, стои тихо, протестиращите заявяват, че не знаят какъв е планът за деня.

"Някои хора трябваше да се върнат на работа", коментира 23-годишният Майк Цанг, завършил наскоро, който е в групата на демонстрантите. Надява се още хора да дойдат по-късно през деня. "Ние идваме тук, за да покажем на полицията, че няма да се откажем", допълва той.

Наблизо, друга група е сортира торби с каски, маски за лице и други доставки, и се опитва да намери места в града, за да ги скрие и подготви, когато протестиращите се върнат. "Днес сме в безопасност", обяснява един от протестиращите.

Но други все още се тревожат, че правителството използват отлагането като уловка, за да разпръснат демонстрантите. Група млади демонстранти, студенти, скупчени в търговски център в близост до правителствените сгради, изпращат съобщения, за да мобилизират група, която да се събере извън Законодателния съвет и да блокира влизането на депутати, поддръжници на законопроекта.

"Единственият ни шанс е да спрем депутатите да влязат", обяснява 19-годишният Джейсън Фонг, според когото, депутатите могат да влязат днес, да останат през нощта и да гласуват законопроекта в петък.

Протестиращите вярват, че другите демонстрантите ще се върнат и се обаждат на приятели и познати чрез Facebook и Instagram, но също така и криптирани платформи като Telegram.

Telegram, публикувана в Twitter вчера, когато полицията разпръсва протестите, че е изправен пред "мощна атака на DDos", отнасяща се до отказ на услуга.

Китай: САЩ нарушават световното право и ред, лъжат, мамят и крадат информация

Китай: САЩ нарушават световното право и ред, лъжат, мамят и крадат информация

Китай е готов за равноправни консултации, "но ако САЩ настояват за ескалация, ние ще се борим докрай с твърда решителност"

В сряда вечерта лидерът на Хонконг Кейри Лам, осъди протестиращите за "опасни и животозастрашаващи актове". Лам подкрепя предложения закон за екстрадицията и отбелязва, че някои млади хора в тълпата са изразили своите възгледи мирно, но протестите са се превърнали в "явен, организиран бунт".

"От този следобед някои хора са прибягват до опасни или дори потенциално фатални действия. Те включват подпалване, използване на заострени железни пръти и хвърляне на тухли за нападение на полицейски служители, както и унищожаване на обществени съоръжения", коментира тя.

"За да използвам метафора, аз съм и майка, имам двама сина. Ако позволявам всеки път, когато синът ми се държи така, като например, когато не иска да учи, нещата между нас може и да са ОК в краткосрочен план."

"Но ако не се погрижа за неговото небрежно поведение, той може да съжалява, когато порасне. След това той ще ме попита: "Мамо, защо не ми направи забележка тогава", коментира Лам, ползвайки метафори.

"Амнести интернешънъл" заяви, че полицията "се е възползвала от насилствени действия на малцинство, като претекст да използва прекомерна сила срещу огромното мнозинство от мирни протестиращи".

Властта в Хонконг се запъна, няма да отмени закона за екстрадиция в Китай

Властта в Хонконг се запъна, няма да отмени закона за екстрадиция в Китай

Въпреки големия протест вчера

Репресиите срещу протестите представляват сериозна ескалация на полицейските действия срещу демонстрантите. Длъжностни лица в болницата коментират пред общественото радио RTHK, че най-малко 72 души са хоспитализирани, две от които са в тежко състояние.

Ман-Кей Там, директор на Амнести в Хонконг, заяви: "Тази прекомерна реакция от полицията подхранва напрежението и вероятно ще допринесе за влошаване на насилието, вместо да го прекрати."

Лам има подкрепата на Пекин, който повтори подкрепата си за законопроекта като важен за борбата с престъпността. В статия на английски език държавният "Чайна дейли защитава законопроекта, но "опозиционният лагер и неговите чуждестранни господари изглежда желаят да се противопоставят за свои собствени цели за сметка на правовата държава, обществената безопасност и правосъдието".

"Беззаконието ще навреди на Хонконг, а не предложените изменения на закона", пише китайското издание.

Китайският държавен "Глобал Таймс" пише, че опозиционните групи и "западните сили зад тях" политизират на предложените законови промени. "Да си играеш с неконтролираната улична политика е да тласнеш Хонконг към изоставане и вреда. Това не е мъдрата посока за Хонконг".

Стотици хиляди протестират в Хонконг срещу репресивен закон в полза на Китай

Стотици хиляди протестират в Хонконг срещу репресивен закон в полза на Китай

Най-големият протест от 2014 година