Стотици хиляди хора протестираха в Хонконг срещу закон, който според опасенията на критици би могъл да позволи на Китай да репресира политическите си опоненти на територията, съобщава Би Би Си.

Спорният законопроект за екстрадиция ще позволи заподозрени престъпници да бъдат изпратени в Китай за изправяне пред съд.

Смята се, че днешните протести са най-големите от тези на "жълтите чадъри" през 2014 г., на които по улиците излязоха стотици хиляди хора.

Правителството твърди, че законопроектът имал вградени протекции и ще включва вратички.

Ръководителят на Хонконг Кари Лам настоя законодателните промени да бъдат приети преди юли. Поддръжниците твърдят, че са заложени предпазни механизми, които да предотвратят екстрадирането в Китай на хора, които са изправени пред религиозно или политическо преследване.

Ала критиците на законопроекта подчертават, че хората в бившата британска колония ще бъдат изложени на дълбоко компрометираната съдебна система на Китай и това ще доведе до по-нататъшна ерозия на съдебната независимост на града.

Сред протестиращите, шестващи по улиците в голямата жега и облечени в бяло, бяха широк кръг хора - от бизнесмени и адвокати до студенти, фигури, които се борят за демокрация, и религиозни групи.

"Това е краят на играта за Хонконг, въпрос на живот или смърт. Затова и дойдох", каза Роки Чанг, 59-годишен професор, допълвайки: "Това е лош закон."

"Гласовете на хората не се чуват", настоя 18-годишният студент Иван Вонг пред "Франс прес".

"Този законопроект няма да засегне само репутацията на Хонконг като международен финансов център, но също така и нашата съдебна система. Това има влияние върху моето бъдеще", допълни Иван Вонг.

Промените ще разрешават искания за екстрадиране от държавни органи в континентален Китай, Тайван и Макао за заподозрени в престъпления като убийства и изнасилвания.

Представители на властта в Хонконг увериха, че съдилищата в Хонконг ще имат последната дума дали да одобряват такива искания за екстрадиция, а заподозрени, обвинени в политически и религиозни престъпления, няма да бъдат екстрадирани.

Налице е голямо противопоставяне от страна на обществеността, а критиците казват, че хората ще бъдат обект на произволно задържане, несправедлив съдебен процес и изтезания в съдебната система на Китай.