Ръководителката на Хонконг Кари Лам обяви, че няма да отмени спорния план, позволяващ екстрадиране в Китай, въпреки масовите протести.

Вчера стотици хиляди хора протестираха срещу законопроекта, който критици се опасяват, че позволява на Китай да преследва политически опоненти в специалния административен район, който е част от Китай, но с висока степен на самоуправление.

Говорейки пред журналисти днес, Лам настоя, че законът бил необходим, като увери, че в него са включени предпазни мерки относно правата на човека.

Стотици хиляди протестират в Хонконг срещу репресивен закон в полза на Китай

Стотици хиляди протестират в Хонконг срещу репресивен закон в полза на Китай

Най-големият протест от 2014 година

Китайските държавни медии обявиха, че зад протестите стоели "чужди сили".

Според оценките на организаторите близо един милион души са взели участие в неделната демонстрация, въпреки че според полицията 240 000 души са участвали.

Ако оценката на организаторите бъде потвърдена като вярна, това би била най-голямата демонстрация в Хонконг, след като територията беше предадена на Китай от Великобритания през 1997 г.

След като протестиращите вчера започнаха да се разотиват, между протестиращите и полицията избухна насилие. Най-малко трима полицаи и един журналист бяха ранени.

За сряда е планирано провеждането на още една демонстрация, когато второто четене на законопроекта ще бъде обсъждано от депутатите, уточни организаторът на протеста Джими Шам.

Кари Лам заяви на пресконференция, че законът по никакъв начин няма да подкопае която и да е от специалните свободи, на които се радват хората в Хонконг.

"Законопроектът не беше иницииран от централното народно правителство", посочи Лам, имайки предвид Пекин. Тя каза, че законът е предложен по "съвест" и от "ангажимент към Хонконг".

Тя също така обеща правно обвързващи гаранции за правата на човека, както и редовни доклади за прилагането на казусите пред местния парламент.

Вчерашният протест беше приет като остра критика срещу Лам, която настояваше законодателните изменения да бъдат приети преди юли.

Критици на законопроекта твърдят, че той ще изложи гражданите на Хонконг на дълбоко компрометираната съдебна система на Китай и ще доведе до по-нататъшна ерозия на съдебната независимост на района.

Поддръжниците на законодателната инициатива твърдят, че са заложени предпазни мерки, които да предотвратят екстрадирането на хора в Китай, изправени пред религиозно или политическо преследване.