Политическата криза в Хонконг навлезе във втората си седмица, след като рекорден брой хора изпълниха улиците на града в неделя, за да отхвърлят извинението на лидера Кари Лам. Недоволните жители на автономния град обещаха да продължат битката срещу спорния закон за екстрадиция, пише "Гардиън".

2 млн. недоволни събра протестът в Хонконг

2 млн. недоволни събра протестът в Хонконг

Недоволните, облечени в черно, се събраха, за да поискат лидерът на града да се оттегли

Вчера се проведе най-големият протест в историята на града. Организаторите обявиха, че по улиците на Хонконг са излезли 2 милиона демонстранти. След демонстрацията Лам излезе със съобщение, за да се извини за действията на правителството в прокарването на законопроект за екстрадиране в континентален Китай. Но тя не изпълни ключовите искания на недоволните граждани. Те призовават за окончателно оттегляне на законопроекта, прекратяване на силовите действия срещу активистите, полицията да бъде подведена под отговорност за бруталните тактики срещу протестиращите и оставката на Лам.

Тази сутрин малка група демонстранти блокира ключова улица до сградата на правителството, но към обяд недоволните се оттеглиха към намиращ се в близост парк. Властите обявиха, че държавните учреждения ще останат затворени за деня.

Хиляди, облечени в черно, настояват лидерът на Хонконг да се оттегли

Хиляди, облечени в черно, настояват лидерът на Хонконг да се оттегли

Заради спорния законопроект за екстрадиция

Снимка 429435

Източник: ЕПА

Организатори на протестите призоваха за днес да се организират стачки на студентите и на работниците. Въпреки че по-голямата част от града се върна към нормалния си ритъм, опозиционното движение получи нов стимул с освобождаването на известния активист Джошуа Уон, който беше затворен заради ръководеното на продемократичните движения през 2014 г. Веднага след излизането си от затвора Уонг поиска оставката на Лам.

"Тя повече няма право да бъде лидер на Хонконг. Тя трябва да поеме вината и да подаде оставка, да бъде подведена под отговорност и да бъде свалена", каза Уон пред журналисти.

Китай подкрепи лидера на Хонконг за спорния законопроект

Китай подкрепи лидера на Хонконг за спорния законопроект

По думите на говорителят на китайското външно министерство стабилността на Хонконг е в интерес на всички страни

Снимка 429434

Източник: ЕПА

Кризата беше предизвикана от опитите на Лам да прокара законопроект в парламента. Предложението позволява на жители и посетители на Хонконг да бъдат екстрадирани в Китай, където могат да бъдат съдени в контролирани от комунистите съдилища. Това според мнозина в Хонконг би било унищожителен удар върху икономиката и обществото на автономния град.

През уикенда Лам безсрочно изтегли проектозакона заради натиска на протестиращите.