Китай разкритикува Великобритания във връзка с предупреждението на британския министър на външните работи Джереми Хънт, че Пекин трябва да изпълни ангажиментите си за защита на свободите в Хонконг или ще се изправи пред сериозни последици. Това обявиха от китайското външно министерство, цитирани от "Ройтерс".

Китай скастри протестите в Хонконг като "напълно неприемливи"

Китай скастри протестите в Хонконг като "напълно неприемливи"

"Стъпкаха върховенството на закона и накърниха социалния ред в Хонконг"

Китай e изпратил протестна нота на Великобритания заради коментарите, уточни говорителят на китайското външно ведомство.

"Той изглежда, че фантазира в светлината на избледнялата слава на британския колониализъм и в лошия навик да жестикулира, докато гледа отвисоко делата на другите страни", подчерта говорителят по време на пресконференция.

Британският външен министър Джереми Хънт осъди насилието от двете страни и предупреди за последствия, ако Китай пренебрегне ангажиментите, поети при предаването суверенитета на Хонконг от Великобритания на Китай през 1997 г., с които бяха разрешени свободи, които липсват в Китай, включително правото на протест.

Джереми Хънт е един от двамата кандидати за лидер на управляващата Консервативна партия във Великобритания, като лидерът на консерваторите автоматично става и премиер на страната.

Протестиращи нахлуха и окупираха парламента на Хонконг

Протестиращи нахлуха и окупираха парламента на Хонконг

Кадри на живо показват протестиращи да рушат в сградата