Доналд Тръмп покани "страхотния лидер" Си Дзинпин на среща през Туитър. Американският президент е сигурен, че Си може да реши хуманно проблема с Хонконг.

"Познавам много добре президента на Китай Си. Той е страхотен лидер, който много има уважението на своя народ. Той също е добър човек в "труден бизнес". Нямам никакво съмнение, че ако президентът Си иска бързо и хуманно да реши проблема с Хонконг, той може да го направи. Лична среща?", пише Тръмп в Туитър.

"Добрите неща бяха заявени при разговора с Китай онзи ден. Те изяждат митата с обезценяването на валутата си и "наливат" пари в системата си. Американският потребител е добре със или без датата през септември, но много хубаво ще се случи от кратката отсрочка до декември", обяснява той.

Президентът на САЩ счита, че всичко това, "всъщност помага на Китай повече отколкото на нас, но ще бъде реципрочно. Милиони работни места се губят в Китай в полза на други държави, които не са с мита. Хиляди компании си тръгват. Разбира се, Китай иска да сключи сделка. Нека първо работят хуманно с Хонконг".

Тръмп обясни още, че САЩ печелят срещу Китай. "Цените при нас не са поскъпнали, а в някои случаи са паднали. Китай не е наш проблем, въпреки че Хонконг не помага. Проблемът ни е с Фед. Повишава твърде много и твърде бързо."

Според него, "твърде много държави благодарят на незапознатия Джей Пауъл и Федералния резерв. Германия и много други играят играта... Лесно би трябвало да жънем големи награди и печалби, но Фед ни дърпа назад. Ще спечелим".

Тръмп следи ситуацията в Хонконг

Тръмп следи ситуацията в Хонконг

САЩ притеснени от развоя на събитията

В началото на седмицата, Тръмп реши да отложи налагането на мита за някои стоки, внос от Китай до 15 декември поради "здраве, безопасност, национална сигурност и други фактори".

Западът се опитва да извърши цветна революция в Хонконг, за да създаде трудности за развитието на Китай, обяви вчера китайският посланик в Москва.

До момента американската реакция беше относително предпазлива. В началото на август президентът на САЩ каза, че Пекин "няма нужда от съвети" по въпроса, като добави, че кризата е "между Хонконг и Китай, защото Хонконг е част от Китай".

През последните дни Китай предприе по-твърди мерки срещу разрастването на протестите криза в бившата британска колония.

Хиляди жители на града от седмици не спират с протестите срещу управлението от Пекин.

Китайските власти отказаха на молбата на два кораба от американския военноморски флот да посетят пристанището на Хонконг.

Ожесточените протести тласкат Хонконг по "път без връщане назад", предупреди лидерът на местното правителство Кари Лам.

Китай сравни протестиращи в Хонконг с терористи и разположи техника в Шенжен

Китай сравни протестиращи в Хонконг с терористи и разположи техника в Шенжен

Китайските държавни медии не спират да призовават за по-сериозни действия и за справяне с протестите