Президентът на САЩ Доналд Тръмп възнамерява да разгледа "всички налични възможности" в случай, че Китай предприеме мерки в отговор на повишените американски мита за китайски стоки, въведени от САЩ. Това обяви в неделя в интервю за Fox News министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин.

Той придружава Тръмп на срещата на върха на групата на седемте (G-7).

Китай повиши митата на американски продукти за 75 милиарда долара

Китай повиши митата на американски продукти за 75 милиарда долара

Мита от 10% и 5% влизат в сила от 1 септември и 15 декември

"Така е", каза Мнучин, отговаряйки на въпроса дали президентът е решен да въведе тарифи, ако няма напредък в търговските преговори с Пекин. "И ако китайската страна реши да отговори отново, президентът ще разгледа всички налични възможности ".

На 1 август американският президент заяви, че от 1 септември ще въведе нови мита от 10% върху китайски стоки на стойност 300 милиарда долара. Американският президент аргументира решение, защото Китай не изпълни обещанието си да увеличи покупките на американски селскостопански продукти. 

Тръмп реши да отложи някои мита за китайски стоки

Тръмп реши да отложи някои мита за китайски стоки

Заради "здраве, безопасност, национална сигурност и други фактори"

В отговор Китай временно спря вноса на селскостопански продукти от Съединените щати и обяви, че не изключва увеличаване на митата за внос на тези стоки. На 13 август стана известно, че САЩ ще отложат въвеждането на допълнителни мита за редица китайски стоки до 15 декември.

Китай и САЩ преговарят за уреждане на търговски спорове от няколко месеца. Последният, 12-и кръг на преговорите се проведе в Шанхай на 30-31 юли.